Stiže nam obilje posnih hrišćanskih praznika i slava, najčešće se posti na ribi ili vodi

Zrenjanin - Malo jezero

Hrišćanski post vodi poreklo od Isusa Hrista. Sveto pismo svedoči da su apostoli i prvi hrišćani postili, a tako je bilo kroz svu istoriju Crkve do danas. Cilj posta je očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a više od svega, proslavljanje Boga i poštovanje Njegovih Svetih.

Pravi post ima dve strane: telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržavanju od mrsne hrane, tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju sviju evanđelskih vrlina.

U Hrišćanstvu postoje tri vrste posta po dužini trajanja, a to su jednodnevni, višednevni i trapave sedmice, kada se posti cele nedelje.

Kod višednevnih postova, tu je Veliki post i Strasna sedmica, kada se posti od 27. februara do 16. aprila ove godine, Petrovski post, koji je od 12. juna do 12. jula, Velikogospojinski post, koji je od 14. do 28. avgusta i Božićni post, kada se posti od 28. novembra 2023. do 7. januara 2024. godine.

Kod jednodnevnih postova, posti se svake srede i petka, osim trapavih sedmica, zatim za Krstovdan, uoči Bogojavljenja, 18. januara, za Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja, 11. septembra i za Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan, 27. septembra.

Trapave sedmice, kada se posti cele nedelje, padaju ove godine iza nedelje o Mitaru i Fariseju, od 5. februara do 12. februara, zatim Siropusne sedmice, od 19. do 26. februara, Svetle Sedmice, od 16. do 22. aprila, Duhovske sedmice, od 4. juna do 10. juna i od Božića 7. do Krstovdana 18. januara.

Na Božić i Bogojavljenje se ne posti, bez obzira na to da li ovi Praznici padaju u sredu ili petak. Za vreme posta se ne jede većina namirnica životinjskog porekla: meso, mleko, mlečne prerađevine i jaja, dok je riba dozvoljena.

Naredni post koji nam sleduje jeste Božićni post, koji će trajati tačno 40 dana i kojim se vernici pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista (Božić).

Kod katolika post i nemrs je obavezan za sve osobe od 18 do 60 godina 2 dana u godini – Čistu sredu i Veliki petak. U dane posta i nemrsa katolici jedu samo jedan obrok, ali ne do sitosti (post znači da se sme jesti jednom dnevno, ali ne do sitosti, a nemrs znači da se ne sme konzumirati meso toplokrvnih životinja i mesnih prerađevina). 

Riba se takođe jede i na Božić, jer krljušti od ribe znače mnogo para u sledećoj godini, dok brzina kretanja ribe u vodi znači napredak u kući.

Za sve koji poste na ribi, Malo jezero nudi rešenje u vidu velikog asortimana pečene ribe, kao i riblju čorbu!

Naša preporuka za one koji poste svake srede i petka, ali i za naredni Božićni post, jeste raznovrsna ponuda ribe iz restorana „Malo jezero“. Vašu ribu možete poručiti na broj telefona 0600668002 i biće vam dostavljena na kućnu adresu, a možete i posetiti restoran Malo jezero, koji se nalazi na adresi Mostarska bb, i uživati u ribljim specijalitetima pored peskare.

Radno vreme restorana Malo jezero je od 12 do 20 časova, a subotom od 11 do 22 časa. Važna napomena jeste da je ribu za Božićni post najbolje poručiti što ranije, zbog velikog broja porudžbina.

Sledeće druženje uz večeru, muziku i prijatelje zakazuju za petak, 27. oktobar od 21h.

Nastupa D•E•V•L•A  D•E•R•T

Rezervacija večere na broj 0605789330. U ponudi: VEČERA ZA PRIJATELJE. Aperitiv, oval mesa (roštilj ili riba), prilog i salata za 4 osobe – 3690 dinara.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px