Posledice vodnog deficita i visokih temperatura, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Moguće smanjenje prinosa prolećnih useva

Prema praćenjima RHMZ Srbije, u periodu od 1951. do 2022. za meteorološke stanice Srbije, jun 2022. godine u Zrenjaninu je drugi najtopliji u Srbiji. Prevaziđen je maksimalan broj letnjih dana i najsušniji centar u Srbiji. S obzirom na veoma visoke temperature vazduha koje su nastupile u poslednjih desetak dana juna i značajno povećanu potrošnju vode poljoprivrednih kultura iz prolećne setve, zalihe vlage u zemljištu su se ubrzano trošile.

Za jare kulture, kukuruz, suncokret, soju, koje se nalaze na prelazu iz vegetativne u generativnu fazu razvoja, nastupa period kada ovi usevi imaju povećanu potrošnju i potrebe za vodom i ne prijaju im ovako visoke temperature.

U prvoj dekadi jula, uprkos visokim temperaturama i nedostatku vlage, kukuruz je još uvek u relativno povoljnom stanju, jer je u značajnom stepenu očuvana lisna površina.

Međutim, treba imati u vidu i činjenicu da je trenutno stanje kukuruza različito u zavisnosti od lokaliteta, primenjenih agrotehničkih mera i mehaničkog sastava zemljišta. Ekstremno suvi uslovi najčešće se javljaju na laganim peskovitim zemljištima.

susa pss zrenjanin 2

Kukuruz ima dobro razvijen korenov sistem, kojim usvaja vodu iz dubljih slojeva zemljišta, i posebno građene listove, kojim sakuplja i najmanju količinu vode.

1

Važnu ulogu kod reakcije na sušu imaju listovi sa sposobnošću uvijanja, na taj način ublažavaju gubljenje vode preko lisne površine.

Pojava suše u vegetativnoj fazi dovodi do značajnog smanjenja visine biljke, površine lista po biljci i prinosa zrna. U vreme cvetanja, izaziva kraće trajanje cvetanje metlice (normalno 5-7 dana) i kasnije svilanje.

Naime, pri višim temperaturama ubrzava se razvoj metlice, a usporava razvoj klipa, pa kombinacija suše i visokih temperatura u tom kontekstu nije poželjna.

Ivana Vasilijić savetodavac, PSS Zrenjanin

Opširnije na sajtu PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px