Poseta predstavnika zavičajnih udruženja Slavonaca u Srbiji Gradu Zrеnjaninu

Zrenjanin – Udruženje Slavonaca

Podelite vest

Poseta predstavnika zavičajnih udruženja Slavonaca u Srbiji i državnog sekretara Ivana Bošnjaka - predočena inicijativa o imenovanju ulice Jasenovačkih žrtava

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan primili su danas, u kabinetu predsednika Skupštine grada, državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Bošnjaka i predstavnike dva zavičajna udruženja Slavonaca u Srbiji, Zorislava Šimića i Miodraga Žarkovića.

Delegacija grada Zrenjanina prisustvovala je obeležavanju praznika Svetih jasenovačkih novomučenika, ustanovljenog 2010. godine. Današnji sastanak predstavljao je priliku za razmatranje dalje saradnje između udruženja Slavonaca i grada Zrenjanina, a predsedniku Skupštine grada predočena je i inicijativa koju je obrazložio državni sekretar Bošnjak.

“Do inicijative je došlo nakon posete delegacije iz Zrenjanina i srednjeg Banata Jasenovcu, da i grad na Begeju dobije ulicu koja će nositi ime po žrtvama Jasenovca. To je i zvanična politika države Srbije, da se u sadašnjem vremenu s pijetetom i poštovanjem sećamo onih koji su stradali. I srednji Banat je tokom Drugog svetskog rata dao brojne žrtve, bez obzira na njihovo etničko poreklo, a tokom ratova devedesetih godina mnogi naši sunarodnici iz Slavonije našli su ovde utočište. Ukoliko se ova inicijativa usvoji, a reakcija rukovodstva grada je pozitivna, Zrenjanin će, posle Beograda i Niša, biti treći grad u Srbiji i prvi u Vojvodini koji će, na ovakav način, čuvati uspomenu na jasenovačke žrtve”, rekao je Bošnjak. 

Predsednik Udruženja “Slavonija u Srcu” iz Beograda Miodrag Žarković ističe da precizni podaci nisu poznati, ali da je neka procena da u glavnom gradu živi oko 15 hiljada Srba pristiglih sa prostora Zapadne Slavonije i da ih je najviše u zemunskom naselju Busije. Kako objašnjava, to udruženje osnovano je 2014. godine s ciljem negovanja zavičajne kulture i običaja, ali i prikupljanja pomoći za pripadnike našeg naroda koji danas žive u Zapadnoj Slavoniji. 
“Pomažemo našim svetinjama, organizujemo posete mestima stradanja srpskog naroda, ali i posete selu Kućanci, rodnom mestu Patrijarha Pavla. Prikupljamo priloge za izgradnju konaka u Kućancima, kako bi posetioci koji tamo odlaze mogli da prenoće”, kaže Žarković i dodaje da će inicijativa o imenovanju ulice Jasenovačkih žrtava gradu Zrenjaninu biti podneta i u zvaničnoj formi. 

Predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić istakao je da je današnja poseta predstavljala priliku i za razgovor o mogućnostima saradnje oba udruženja s gradom Zrenjaninom i našim sugrađanima poreklom s prostora Slavonije, kao i da će inicijativu udruženja Slavonaca, po njenom prispeću, Skupština grada uvrstiti u dnevni red neke od narednih sednica, po ustaljenoj proceduri. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px