Poseta predstavnika zavičajnih udruženja Slavonaca u Srbiji Gradu Zrеnjaninu

Zrenjanin – Udruženje Slavonaca

Podelite vest

Poseta predstavnika zavičajnih udruženja Slavonaca u Srbiji i državnog sekretara Ivana Bošnjaka - predočena inicijativa o imenovanju ulice Jasenovačkih žrtava

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić, načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan primili su danas, u kabinetu predsednika Skupštine grada, državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Bošnjaka i predstavnike dva zavičajna udruženja Slavonaca u Srbiji, Zorislava Šimića i Miodraga Žarkovića.

Delegacija grada Zrenjanina prisustvovala je obeležavanju praznika Svetih jasenovačkih novomučenika, ustanovljenog 2010. godine. Današnji sastanak predstavljao je priliku za razmatranje dalje saradnje između udruženja Slavonaca i grada Zrenjanina, a predsedniku Skupštine grada predočena je i inicijativa koju je obrazložio državni sekretar Bošnjak.

“Do inicijative je došlo nakon posete delegacije iz Zrenjanina i srednjeg Banata Jasenovcu, da i grad na Begeju dobije ulicu koja će nositi ime po žrtvama Jasenovca. To je i zvanična politika države Srbije, da se u sadašnjem vremenu s pijetetom i poštovanjem sećamo onih koji su stradali. I srednji Banat je tokom Drugog svetskog rata dao brojne žrtve, bez obzira na njihovo etničko poreklo, a tokom ratova devedesetih godina mnogi naši sunarodnici iz Slavonije našli su ovde utočište. Ukoliko se ova inicijativa usvoji, a reakcija rukovodstva grada je pozitivna, Zrenjanin će, posle Beograda i Niša, biti treći grad u Srbiji i prvi u Vojvodini koji će, na ovakav način, čuvati uspomenu na jasenovačke žrtve”, rekao je Bošnjak. 

Predsednik Udruženja “Slavonija u Srcu” iz Beograda Miodrag Žarković ističe da precizni podaci nisu poznati, ali da je neka procena da u glavnom gradu živi oko 15 hiljada Srba pristiglih sa prostora Zapadne Slavonije i da ih je najviše u zemunskom naselju Busije. Kako objašnjava, to udruženje osnovano je 2014. godine s ciljem negovanja zavičajne kulture i običaja, ali i prikupljanja pomoći za pripadnike našeg naroda koji danas žive u Zapadnoj Slavoniji. 
“Pomažemo našim svetinjama, organizujemo posete mestima stradanja srpskog naroda, ali i posete selu Kućanci, rodnom mestu Patrijarha Pavla. Prikupljamo priloge za izgradnju konaka u Kućancima, kako bi posetioci koji tamo odlaze mogli da prenoće”, kaže Žarković i dodaje da će inicijativa o imenovanju ulice Jasenovačkih žrtava gradu Zrenjaninu biti podneta i u zvaničnoj formi. 

Predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić istakao je da je današnja poseta predstavljala priliku i za razgovor o mogućnostima saradnje oba udruženja s gradom Zrenjaninom i našim sugrađanima poreklom s prostora Slavonije, kao i da će inicijativu udruženja Slavonaca, po njenom prispeću, Skupština grada uvrstiti u dnevni red neke od narednih sednica, po ustaljenoj proceduri. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Izvor: zrenjanin.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022