Porodilje koje su oštećene će uskoro moći da traže nadoknadu, evo na koga se ovo odnosi!

Zrenjanin - Nadoknada za porodilje

Sve porodilje koje pre trudnoće nisu imale ostvarenih 18 meseci staža, a morale su da održavaju trudnoću, imaće pravo na dobijanje veće naknade tokom porodiljskog bolovanja. 

Njihova naknada će se obračunavati isto kao i ženama koje imaju 18 i više meseci staža. 

Takvu odluku je pre skoro mesec dana doneo Ustavni sud, a izmene se odnose na sve majke koje su dobile bebu u poslednjih šest godina.

Ustavni sud je doneo odluku da je ovde u pitanju nepravedna diskriminacija prema delu porodilja, pa su od tada mame koje održavaju trudnoću u ravnopravnom položaju sa ostalima, kao i one koje su ovim načinom obračuna naknade „zakinute“ tokom proteklih šest godina.

Porodilje koje su oštećene trebalo bi da se obrate istim onim organima gradova ili opština koji su prethodno odlučilivali o naknadi za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta. Potrebno je podneti zahtev da se izvede obračun osnovice za isplatu naknade tako da ona obuhvati 18 meseci koji prethode otpočinjanju porodiljskog odsustva.

Zahtev za obeštećenje žene će moći da podnesu u roku od šest meseci od dana stupanja odluke Ustavnog suda na snagu, ali se i dalje čekaju propisi nadležnog ministarstva kojim će se ustanoviti detalji za dalje postupanje

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px