Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin: U toku su pripreme za setvu pšenice

Zrenjanin – Setva pšenice

Podelite vest

Obrada zemljišta i setva do kraja oktobra

Glavno pitanje koje muči mnoge ratare ove sezone jeste koliko će da košta sama setva, s obzirom na povećanje cena đubriva, goriva, pa i semenskog materijala.

Pravovremena setva omogućava normalan razvoj, dobro ukorenjavanje, kao i sticanje dobre kondicije biljaka za prezimljavanje. Optimalni rok setve u našim uslovima je od 5. do 25. oktobra, mada se može sejati i kasnije u novembru, ali tada treba voditi računa o odabiru sorti. Oktobarska setva daje pet do 10 odsto veći rod u odnosu na novembarsku, a pomeranje setve znatno može skratiti vegetaciju. Da bi se optimalni rok ispoštovao neophodno je izabrati parcele sa povoljnim predusevom koje će ranije osloboditi parcelu kako bi ostalo vremena za blagovremenu i kvalitetnu obradu i predsetvenu pripremu.

njiva pss 2a

U našem kraju, najčešći predusevi su suncokret, soja i rani hibridi kukuruza. Za pšenicu se obrada zemljišta obavlja leti ili u ranu jesen. Potrebno je izvršiti plitko oranje ili duboko tanjiranje radi unošenja biljnih ostataka i očuvanju vlage, a potom duboko oranje sa unošenjem osnovne količine đubriva.

Na našim parcelama, najčešće se primenjuje redukovana obrada. Izvodi se teškim tanjiračama, unakrsno ili dijagonalno po parceli. Broj ponavljanja zavisi od vlažnosti zemljišta i od usitnjenosti biljnih ostataka preduseva.

Ovakav način obrade je brži i ekonomičniji od klasične osnovne obrade, a samim tim sigurnije je da će se okončati jesenji radovi na vreme.

Na ovaj način se obrađuje površinski sloj zemljišta koji se dobro usitni što dalje obezbeđuje ravnomerno nicanje semena po celoj parceli. Za setvu pšenice potrebno je koristiti sortno seme dobre klijavosti, dezinfikovano od patogena, a to se postiže setvom deklarisanog semena. Količina semena tj. broj biljaka zavisi od sorte, plodnosti zemljišta, đubrenja i vremena setve. A savet poljoprivrednicima je i da seju deklarisano seme.

njiva pss a

Iako bi onim sa tavana mogli da uštede novac, sertifikovano daje sigurnost. Deklarisano seme ima svoju upotrebnu vrednost i proizvedeno je u kontrolisanim uslovima, prošlo je kroz odgovarajuća testiranja, sistem dorade, primenjeni su optimalni nivoi fungicida, maksimalno je zaštićeno, poznata je njegova klijavost. Ukupna količina semena zavisi i od broja klijavih zrna, mase 1.000 semena i klijavosti. U kasnijoj setvi treba povećati setvenu normu 10 do 20 odsto. Razmak između redova je 12,5 cm, dubina setve je od 4 -6 cm. Pri dubljoj ili neujednačenoj setvi klice se duže ili brže probijaju pa se može desiti neujednačeno nicanje biljaka po parceli.

ivan Nan, dipl. inž. biljne proizvodnje, PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: psszr.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022