Poljoprivredna stručna služba o proveri indikatora parcele

Zrenjanin – Analiza zemljištva

Podelite vest

Uzorkovanje nakon skidanja useva

Analizom zemljišta na parametre kontrole plodnosti, poljoprivredni proizvođači dobijaju preporuku o pravilnom đubrenju u naredne četiri godine. Ova mera dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva u odnosu na praksu koja je zastupljena u našoj zemlji. Kontrola plodnosti vrši se po potrebi i najmanje svake četiri godine. Rezultati analize zavise od pravilnog uzimanja uzoraka zemljišta, kao i ispravnost zaključaka i predložene mere đubrenja.

njiva

Prosečni uzorak sastoji se od 20-25 pojedinačnih jedinica zemljišta (broj zavisi veličine površine proizvodne parcele) koje se mešaju i pravi se prosečan uzorak koji potiče sa proizvodne parcele površine do pet hektara. Ako je površina veća, njiva je podeljena na nekoliko delova iz kojih se uzima prosečni uzorak zemljišta.

Pod proizvodnom parcelom se smatra ona koja je u proteklih nekoliko godina korišćena kao celina pod jednom gajenom kulturom. Vreme uzorkovanja zemljišta je nakon skidanja useva (leto – strnine ili jesen – okopavine). Vreme uzorkovanja za voćnjak i vinograd je posle ili pre početka vegetacije, najpoželjnije pre osnovne obrade zemljišta.

Dragan Marković dipl. Inž, PSS Zrenjanin

List Zrenjanin

Opširnije na sajtu Poljoprivredne stručne službe

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px