Poljoprivredna stručna služba održala zanimljivo predavanje u Visokoj tehničkoj školi

Zrenjanin – PSS i Visoka tehnička škola

Podelite vest

Danas je u Zrenjaninu na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija održana završna prezentacija projekta “Uticaj sumpora na agrohemijske parametre zemljišta u Srednjobanatskom okrugu” a nosilac projekta je Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin u saradnji sa Visokom tehničkom školom strukovnih studija i tom prilikom je direktorka Poljoprivredne stručne službe Kristina Salapura za portal volimzrenjanin.com rekla sledeće:

pss zrejanin visoka skola 011
Kristina Salapura

“Projekat je trajao godinu dana, započet je 01. Oktobra prošle godine I završava se sada, nakon 12 meseci, završnom prezentacijom naših rezultata koje smo sproveli na oglednim poljima. 

Cilj projekta je bio da  utvrdimo količinu sumpora koja se nalazi u zemljištu I uticaj sumpora na osnovne parametre koje utiču na rast I razvoj biljaka kao što su azot, fosfor, kalijum u prvom redu, a kasnije na humus ph u zemljištu I ostale parametre.

Mi smo uzimali 60 uzoraka a pokrili smo celu teritoriju srednjeg Banata, mapirali smo te uzorke na početku projekta, znači nulti uzorak posle smo na proleće drugi put uzimali da vidimo kako je sumpor uticao na pomeranje parametara ostalih u zemljištu. Pokrili smo grad Zrenjanin, opštinu Sečanj, Žitište, Nova Crnja I Novi Bečej I ono što je zaključak je da projekat mora da traje duže od godinu dana I nastaviće se I dalje implementacija ovog projekta da bi dobili neke konkretnije rezultate. Nakon prve godine videli smo da postoji neka linearna zavisnost sumpora u odnosu na ostale agrohemijske parametre.

Pri uzorkovanju smo birali parcele različitog kvaliteta, različitih klasa da bi imali to poređenje I da ga što bolje uradimo I tamo gde ima sumpora, tamo je došlo do te linearne zavisnosti, odnosno sumpor utiče na prisustvo azota, kalijuma, fosfora tj. na sveobuhvatno usvajanje mineralnih materija od strane biljke, ali je potrebno da se taj projekat nastavi I mi ćemo ga pratiti na našim oglednim parcelama I raditi u 2 ponavljanja, parcele gde nema đubrenja sumporom I parcele gde ima đubrenja sumporom.

Vrednost projekta je 3 miliona danara a javni poziv je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede, uprave za agrarna plaćanja, mi smo konkurisali na javni poziv, dobili ovaj projekat I sproveli kroz ceo srednji Banat.

Značaj analize zemljišta je veliki, to je kao kada dete krene u prvi razred pa uči prva slova, analiza je prva I početna stvar koju treba da uradi jedan poljoprivrednik na svojim parcelama, pogotovo što mi dajemo preporuku za đubrivo, tako da ne kupuju ništa napamet, da ne daju suvišak đubriva jer sve to utiče na smanjenje prinosa I na kvalitet biljaka I proizvoda.”

Razgovarali smo i sa pomoćnikom direktora za nastavu Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu, Miodragom Kovačević koji je I profesor strukovnih studija I evo šta nam je on rekao o ovom projektu:

“Visoka tehnička škola se trudi da kroz svoje nastavnike I saradnike ali i studente prati nova naučna znanja, koja se jako brzo I propulzivno razvijaju, za svega nekoliko godina taj kvantum znanja se udvostručuje I nama je neophodno da pre svega pratimo sve ono što se dešava u polju nauke. Imamo svoje nastavnike koji su vezani za užu naučnu oblast, pre svega tehnološkog inženjerstva koji mogu da odgovore na te savremene izazove jer se naši nastavnici I kroz svoja predavanja, svoje stručne radove, učešće na ovakvim naučnim I stručnim projekima pre svega edukuju, usavršavaju, prate savremene tokove I otvaraju novu mogućnost da radimo neke nove stvari koje do sada u školi nismo radili.

Pored ovog projekta, koji smo zajedno realizovali sa Poljoprivrednom stručnom službom, mi smo učesnici I na mnogim drugim projektima koji su uglavnom sufinansirani ili pomognuti od strane Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje I naučno-istraživačku delatnost.

Ovo je prvi put da radimo na projektu koji je direktno finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede i na taj način smo pokušali da sa Poljoprivrednom stručnom službom proširimo bazu znanja I da naši nastavnici steknu praktična iskustva na jednom stručnom radu koji je pre svega obezbedio uzorkovanje u prolećnim uslovima, uzorkovanje u jesenjim uslovima. Naš posao je bio da pripremimo I obezbedimo rezultate I pripremimo studiju koja će biti na relevantnu adresu u Republici Srbiji prosleđena kao rezultat ovog istraživanja.”

pss zrejanin visoka skola 038
Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px