Poljoprivredna stručna služba o značaju izložbi domaćih životinja

Zrenjanin – PSS

Podelite vest

Unapređenje i promovisanje stočarske proizvodnje

Odgajivači domaćih životinja su oduvek nastojali da se u određenim prilikama predstave i pokažu čime raspolažu, šta imaju i šta su postigli. Otuda su izložbe davale, daju i davaće doprinos unapređenju i promovisanju stočarske proizvodnje na lokalnom i nacionalnom nivou.

One, zajedno sa selekcijskim smotrama, spadaju u najznačajnije zootehničke mere za unapređenje stočarstva. Posebno su značajne izložbe lokalnog i regionalnog karaktera jer se kroz prezentovanje autentičnih proizvodnih rasa ističu potencijali razvoja područja na kojima su najzastupljenije.

ovca pss zrenjanin 1
krava pss zrenjanin 2

U Orlovatu je 19. avgusta održana deseta izložba krava i ovaca koju je organizovalo Udruženje „Orlovat”. Smotra je priređena u okviru „Dana Uroša Predića” i predstavlja kulturnu i tradicionalnu manifestaciju značajnu za opstanak sela.

Na izložbi je prikazano 17 grla goveda i 20 kolekcija ovaca iz Orlovata, Batajnice, Čuruga, Kovilja, Barande, Uzdina, Uljme, Aleksandrova, Banatskog Karađorđeva, Tomaševca, Botoša, Čente. Zastupljene su bile mlečne rase goveda holštajn i simentalac. Ovce su bile brojnije, a najviše ih je bilo rase cigaja, vinterberg i vitoroga žuja.

Svi izlagači su proizvođači koji taj posao rade generacijama. Ljubav prema domaćim životinjama prenosi sa oca na sina, a i na unuka.

Nije retkost da se tim poslom bave tri generacije. Ocenu kvaliteta izloženih grla dala je stručna komisija Poljoprivreno savetodavne službe Zrenjanin. Komisija je zadovoljna kvalitetom i brojem izloženih grla. Na kraju su svim učesnicima dodeljene zahvalnice. Pehari su uručeni nagrađenim izlagačima, a najbolji su dobili i poklone sponzora.

krava pss zrenjanin 1

Dragan Bagić, PSS Zrenjanin (teks objavljen u listu Zrenjanin)

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022