Poljoprivredna stručna služba o značaju izložbi domaćih životinja

Zrenjanin – PSS

Podelite vest

Unapređenje i promovisanje stočarske proizvodnje

Odgajivači domaćih životinja su oduvek nastojali da se u određenim prilikama predstave i pokažu čime raspolažu, šta imaju i šta su postigli. Otuda su izložbe davale, daju i davaće doprinos unapređenju i promovisanju stočarske proizvodnje na lokalnom i nacionalnom nivou.

One, zajedno sa selekcijskim smotrama, spadaju u najznačajnije zootehničke mere za unapređenje stočarstva. Posebno su značajne izložbe lokalnog i regionalnog karaktera jer se kroz prezentovanje autentičnih proizvodnih rasa ističu potencijali razvoja područja na kojima su najzastupljenije.

ovca pss zrenjanin 1
krava pss zrenjanin 2

U Orlovatu je 19. avgusta održana deseta izložba krava i ovaca koju je organizovalo Udruženje „Orlovat”. Smotra je priređena u okviru „Dana Uroša Predića” i predstavlja kulturnu i tradicionalnu manifestaciju značajnu za opstanak sela.

Na izložbi je prikazano 17 grla goveda i 20 kolekcija ovaca iz Orlovata, Batajnice, Čuruga, Kovilja, Barande, Uzdina, Uljme, Aleksandrova, Banatskog Karađorđeva, Tomaševca, Botoša, Čente. Zastupljene su bile mlečne rase goveda holštajn i simentalac. Ovce su bile brojnije, a najviše ih je bilo rase cigaja, vinterberg i vitoroga žuja.

Svi izlagači su proizvođači koji taj posao rade generacijama. Ljubav prema domaćim životinjama prenosi sa oca na sina, a i na unuka.

Nije retkost da se tim poslom bave tri generacije. Ocenu kvaliteta izloženih grla dala je stručna komisija Poljoprivreno savetodavne službe Zrenjanin. Komisija je zadovoljna kvalitetom i brojem izloženih grla. Na kraju su svim učesnicima dodeljene zahvalnice. Pehari su uručeni nagrađenim izlagačima, a najbolji su dobili i poklone sponzora.

krava pss zrenjanin 1

Dragan Bagić, PSS Zrenjanin (teks objavljen u listu Zrenjanin)

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px