Poljoprivredna stručna služba o teškoj situaciji u poljoprivrednoj proizvodnji

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Bez padavina biće još gore

Poljoprivredna proizvodnja u Srednjem Banatu nikad teža. Farmeri se bore, svako na svoj način. Nažalost, najviše je onih koji gledaju u nebo i nadaju se spasenju u vidu kiše. Mali procenat poljoprivrednika je prethodnih godina svoje njive opremio sistemima za navodnjavanje.

Postavljeno je nekoliko velikih mašina – centar, pivot i rendžer. Pokriveno je manje od 1.000 hektara. Veći broj sistema je postavljen u obliku tifona. Procena je da je u proteklih nekoliko godina kupljeno više od 100 mašina, jer jedan sistem može da pokrije oko 10 hektara.

Najviše je locirano malih sistema za navodnjavanje voćnjaka i povrtnjaka u tipu kap po kap. Moja procena je da ih je nabavilo oko 1.000 korisnika. Ali površina koju ovaj sistem pokriva je dosta mala (u proseku oko 1 hektara po korisniku, što opet pokriva 1000 hektara).

Ukupno se na ovaj način navodnjava oko 3.000 hektara. Ako znamo da imamo oko 270.000 ha u našem regionu, to iznosi malo više od jedan odsto površina pod novopostavljenim sistemima za navodnjavanje.

zalivanje1

Dodamo li da je starih sistema u regionu bilo na površini od oko 10.000 hektara (oko 3 odsto), dobijamo računicu da u zbiru imamo svega četiri odsto površina pod zalivnim sistemima od ukupne obradive površine u regionu Srednjeg Banata.

Dragan Marković, PSS Zrenjanin

(Izvor: List Zrenjanin)

zalivanje2

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px