Poljoprivredna stručna služba o teškoj situaciji u poljoprivrednoj proizvodnji

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Bez padavina biće još gore

Poljoprivredna proizvodnja u Srednjem Banatu nikad teža. Farmeri se bore, svako na svoj način. Nažalost, najviše je onih koji gledaju u nebo i nadaju se spasenju u vidu kiše. Mali procenat poljoprivrednika je prethodnih godina svoje njive opremio sistemima za navodnjavanje.

Postavljeno je nekoliko velikih mašina – centar, pivot i rendžer. Pokriveno je manje od 1.000 hektara. Veći broj sistema je postavljen u obliku tifona. Procena je da je u proteklih nekoliko godina kupljeno više od 100 mašina, jer jedan sistem može da pokrije oko 10 hektara.

Najviše je locirano malih sistema za navodnjavanje voćnjaka i povrtnjaka u tipu kap po kap. Moja procena je da ih je nabavilo oko 1.000 korisnika. Ali površina koju ovaj sistem pokriva je dosta mala (u proseku oko 1 hektara po korisniku, što opet pokriva 1000 hektara).

Ukupno se na ovaj način navodnjava oko 3.000 hektara. Ako znamo da imamo oko 270.000 ha u našem regionu, to iznosi malo više od jedan odsto površina pod novopostavljenim sistemima za navodnjavanje.

zalivanje1

Dodamo li da je starih sistema u regionu bilo na površini od oko 10.000 hektara (oko 3 odsto), dobijamo računicu da u zbiru imamo svega četiri odsto površina pod zalivnim sistemima od ukupne obradive površine u regionu Srednjeg Banata.

Dragan Marković, PSS Zrenjanin

(Izvor: List Zrenjanin)

zalivanje2

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022