Poljoprivredna stručna služba o stanju strnih žita u Srednjem Banatu

Zrenjanin – Strna žita

Podelite vest

Neuobičajeni tretmani protiv biljnih vaši

Usevi ozimih strnih žita se nalaze, zavisno od rokova setve, od formirana dva lista do faze bokorenja. Tokom ove proizvodne godine imamo specifičnu situaciju. Veliki broj proizvođača je bio prinuđen da obavi insekticidni tretman na svojim parcelama u cilju suzbijanja biljnih vaši i cikada, što je do sada bila neuobičajna praksa za ovaj period godine.

Da bi pojasnili razlog moramo se vratiti na momenat žetve. Naime, tokom sazrevanja žita vladale su veoma visoke temperature koje su uticale na „ispadanje” zrna iz plevica.

Dolazilo je do prinudnog sazrevanja, nije se vodilo računa o ranostasnosti sortimenta, žurilo se sa kombajniranjem… Posledica svega navedenog je vrlo visok procenat osipanja zrna na poljima nakon žetve.

Tokom avgusta beleže se obilne padavine koje su uticale da takva zrna krenu u klijanje i nicanje. S obzirom na to da unešena hraniva nisu maksimalno bila usvojena od strane gajenih useva, upravo ove samonikle biljke su imale i tu mogućnost.

zito pss zrenjanin 1

Sve navedeno je omogućilo intenzivan, bujan porast, bokorenje, tako da su se tokom septembra meseca zazelenela polja (kao što obično biva u mesecu martu!).

Vaši i cikade, koje su prisutne svake godine, koje žive i razvijaju se na korovskim biljkama, sad su imale dodatni izvor hrane i veću površinu staništa. One su, uz optimalne temperature, produkovale veći broj jedinki i brži ciklus razvoja, te je došlo do prenamnožavanja. Saniranju samoniklih useva pristupilo se kasno i išlo je vrlo sporo (nije se radilo tanjiranje, nisu se primenjivali totalni herbicidi, bavili smo se žetvenim ostacima kukuruza i suncokreta… još uvek na terenu postoje ovakve parcele!).

zito pss zrenjanin 3

Klijanje i nicanje novoposejanih strnih žita (i nakon pomerenih rokova setve) dešavalo se dok su još samonikle biljke bile prilično prisutne na parcelama gde još nije obavljeno oranje, te je dolazilo do masovnog preletanja insekata.

Direktne štete od vaši i cikada nisu velike, hrane se biljnim sokovima. Međutim, indirektne štete su značajnije jer su prenosioci virusa koji prouzrokuju patuljavost pšenice i ječma. U kojoj meri su ovi insekti imali prisutan infekcioni potencijal, u ovoj fazi nije moguće utvrditi. Jedina mera bila je suzbijanje vektora virusa.

Snežana Parađenović, prognozno-izveštajna služba RC, PSS Zrenjanin

List Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px