Poljoprivredna stručna služba o korovima u Srednjem Banatu

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Propusti i greške u suzbijanju

Tokom poslednjih godina korovska flora je drugačija i vrlo uočljiva na parcelama u Srednjem Banatu. Pri tome se misli na sve agresivnije širenje višegodišnjih korova, dominaciju otpornijih vrsta, sve češću pojavu rezistencije.

Kako nam se to desilo?

Prvo, vremenski uslovi diktiraju intenzivniju pojavu korova koji su adaptibilniji u odnosu na gajenu biljku. Potom je promenjena koncepcija obrade zemljišta (koja zahteva i drugačiji pristup suzbijanju korova, ali se to ne radi); zatim uzimanje zemljišta u zakup (kratkoročno) i apsolutna nebriga o stanju (čak se i minimalno unose hraniva) zemljišta; gajenje istih kultura (uzak plodored); primena herbicida u polovičnim, često nedovoljnim količinama; kasna i neadekvatna primena herbicida i sl.

Širenju otpornih korovskih vrsta doprinosi i neodržavanje puteva u ataru (izostanak košenja, obrade). Time se na točkove mašina kojima ulazimo u parcele unose semena korova ili pak dospevaju sa oboda parcele nošena vetrom i sl.

Navešćemo nekoliko primera aktuelnih korova koji će praviti problem u narednom periodu? Pre svih, abutilon, lipica (Abutilon theophrasti). Pre samo par godina bio je lokalizovan i važio za nedominantnu vrstu u srednjem Banatu. Sada je prisutan u atarima svih pet opština, suzbija se uspešno samo u fazi kotiledona. Zatim, divlji ovas i ostali uskolisni korovi koji su sve više prisutni u usevima žita, kao i divlja konoplja, čičoka (Helianthus tuberosus – često viđen kao ukrasni suncokret), vilina kosica… Rezistentni korovi su: štir, palamida… Korovi koji nam se opiru i s kojima ne umemo da izađemo kao pobednici: pepeljuga, poponac, palamida, sirak…

korov 2

U toku su herbicidni tretmani u okopavinama kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe… I pored veoma velikog izbora herbicida u kukuruzu i različitog vremena primene, kod nas su najpopulariji i najčešće korišćeni oni, koji imaju kasnu primenu, do 7, 8 lista. Kome to tako odgovara, biljkama ili nama?

korov 4

Kakav je uticaj na prinos, pošto se korovi isto nahrane unešenim đubrivom?

Prinos će se posle dizati folijarnim đubrivima, taman za onoliko koliko su korovi uzeli od kukuruza. Ovi herbicidi su bez sumnje efikasni, ali nisu svemogući. Često u uputstvu o primeni piše i faza korova u kojoj je herbicid efikasan (ali se taj podatak neretko i ne gleda). Kad smo kod suncokreta, da li su proizvođači „Clirfild” i „Clirfild plus” hibrida suncokreta upoznati da je za primenu aktivne materije imazamoks temperatura od 26 stepeni gornja granica? Upotrebljena na višim temperaturama neće ispoljiti zadovoljavajuću efikasnost.

A uskolisni korovi u suncokretu?

Tu tek ništa nije problem, pa ni činjenica da se ovi herbicidi ne smeju primenjivati na temperaturama većim od 24 stepeni (fluazifop-p-butil) 25 stepeni (propakvizafop ) itd. Kasnije, kad dođe do degeneracije glavice suncokreta, ko će se setiti vremena i temperature primene… Primena sredstava za zaštitu bilja (u ovom slučaju herbicida) mora biti planska, rentabilna, adekvatna i prilagođena uticaju meteoroloških uslova, korovu, gajenoj biljci i džepu proizvođača.

Snežana Parađenović, PSS zrenjanin, Prognozno izveštajna služba RC Zrenjanin

List Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px