Poljoprivredna stručna služba o ishrani i đubrenju voćaka – Azot, fosfor i kalijum za bolji prinos

Zrenjanin – Đubrenje voćaka

Za normalan rast, razvoj i rodnost voćaka potrebna je optimalna snadbevenost zemljišta hranjivim elementima. Najznačajniji su azot, fosfor i kalijum (elementi koji „definišu prinos”). Kada se njihova dostupnost u zemljištu nalazi ispod optimalnog nivoa, dolazi do značajnog smanjenja prinosa voća. Zato su osnovnom agrohemijskom analizom zemljišta obuhvaćena ova tri elementa.

Na osnovu količine azota, fosfora i kalijuma u zemljištu i potreba voćke, utvrđujemo količinu đubriva (NPK ili čisto azotno) koju treba „razbacati” po zemljištu. Ova tri elementa se nazivaju još i makroelementi zbog njihove značajnosti za prinos i metabolizam biljke.

Humus koji se određuje u osnovnoj analizi predstavlja opštu plodnost zemljišta. Njegovom postepenom razgradnjom oslobađaju se hranjive materije, mikro i makro elementi, i razne druge kompleksne materije koje utiču izuzetno na rast, razvoj i plodonošenje voćaka i drugog  poljoprivrednog bilja. U prevodu, što ga više ima u zemljištu to bolje.

Nekad i manje količine đubriva možemo koristiti, jer humus ima sposobnost sporog i kontinuiranog otpuštanja hranjivih materija u višedecenijskom vremenskom periodu. Optimalna količina humusa je 3-5-7 odsto. U zemljištima sa visokim procentom humusa preko 20%, kao npr. tresetna, biljke ne mogu koristiti hranjive elemente i moramo ih veštački dodavati preko đubriva. Humus doprinosi stvaranju odličnih mehaničkih svojstava zemljišta, u smislu njegove strukture. Otuda se treset koristi za poboljšanje osobina zemljišta u  plastenicima za proizvodnju povrća, cveća i nekih voćnih vrsta. Jedna od osnovnih komponenti za stvaranje gotovih supstrata za proizvodnju je upravo treset zbog visokog udela humusa u njemu.

opširnije na psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022