Poljoprivredna stručna služba o berbi, sortiranju i pakovanju kupusa

Zrenjanin – Vreme kupusa

Podelite vest

Čuvanje na najnižoj mogućoj temperaturi

Kod kupusa se za ishranu koristi glavica, koja nastaje posle obrazovanja 15 do 20 listova rozete, a kao rezultat aktivnosti i zatvaranja terminalnog pupa i usporenog rasta stabla. Poznat je veliki broj sorti i hibrida kupusa. U zavisnosti od namene i hibridizacija kupusa danas je veoma velika. Koristi se svež za salate, kuvan za variva, kiseljen i sušen.

On sadrži 10 odsto suve materije, bogat je vitaminima B i C, naročito u kiseloj varijanti. U svetu se gaji na oko 2.000.000, a u Evropi na 500.000 hektara. Najveći proizvođači su Kina I Indija.

Berba se odvija u tehnološkoj zrelosti. Berači imaju presudan uticaj na kvalitet ubranog kupusa. Moraju imati pravilne instrukcije u odabiru zrelosti i moraju paziti kako da uberu glavicu i kako sa njom da rukuju posle berbe. Iskusni će proveru vrstine glavice ceniti opipavanjem iste, vodeći računa o njenoj veličini.

Odluku berača o odsecanju glavice on može doneti takođe po spoljašnjem izgledu, boji, pokrivenosti listovima i naravno veličini i tvrdoći.

Zreo kupus ima bolju i dužu mogućnost čuvanja. Osnovni indeks za određivanje vremena berbe je odnos težine i veličine.

Berba počinje kada glavice dostignu u prečniku od 10 do 25 centimetara. Glavice se beru pregibanjem na jednu stranu i odsecanjem nožem. Nož treba da je oštar i čist. Ne sme da bude rđav. Glavice ne treba odsecati grubo i sa uvijanjem jer će doći do oštećenja. Treba se seći sa dva-tri ovojna lista. Oni imaju ulogu određene zaštite kod transporta kupusa.

Požuteli, oštećeni listovi se pre prodaje moraju ukloniti. Glavice se posle sečenja moraju pregledati. Oštećene glavice, bilo od berbe ili insekata moraju se skloniti sa strane, očistiti i predati u preradu. Kupus je moguće ubirati i mehanizovano, ali se u tom slučaju prerađuje. Ne može se čuvati. 

Dragan Marković, PSS Zrenjanin/List Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022