Koliko su opasne azijske bube!? Poljoprivredna stručna služba o novim štetočinama

Zrenjanin – Azijske bube

Podelite vest

Azijske bube na evropskom tlu. Anoplophora glabripennis ALB (azijska dugoroga buba) EPPO A1 List (1999) (Annex IIAC9), Anoplophora chinensis CLB (dugoroga buba citrusa) EPPO A2 List (2007) (Annex IIBC2)

Invazivne strižibube poreklom iz Kine prenete su u mnoge delove sveta, izazivaju ozbiljna oštećenja velikog broja biljaka domaćina u urbanoj sredini. Drveće topole smatra se glavnim domaćinom, a mogu se javiti i na johi, jabuci, jasenu, brezi, brestu, javoru, dudu, kruški, platanu, prunusu, robiniju, ruži i vrbi. Svrstane su na evropsku EPPO Listu karantinskih štetnih organizama, a u Srbiji se prate u okviru Programa mera zaštite zdravlja biljaka i još nisu utvrđene.

Napadaju i zdrava i obolela stabla (može proći i nekoliko godina od pojave do njihovog otkrivanja što štetu čini još većom).

albadult

Razvoj u drvetu traje od jedne do tri godine. Odrasle jedinke (žive oko mesec dana), izlaze od maja do septembra kroz pravilne okrugle rupe (10 mm), pare se i polažu jaja pojedinačno u proreze na kori biljke domaćina (oko 200 jaja).

1280px anoplophora malasiaca
aziatische boktor

Nakon 3-4 nedelje javljaju se prve larve (7- 8 larvenih stadijuma tokom 2-3 godine) i hrane se ispod kore formirajući tunele kroz drvo, a kasnije i kroz srž stabla gde dolazi i do formiranja lutke. Znak larvene aktivnosti je pojava frasa (izmeta nalik piljevini) izbačenog iz tunela.

Stadijum lutke traje 4-6 nedelja. Mehaničko oštećenje sprovodnih sudova dovodi do prekida transporta vode i hranljivih materija usled čega biljke gube snagu i odbrambenu sposobnost (venu i odumiru krošnje ili cele biljke), dok ishrana na kori mladih izdanaka i lišća izaziva manja oštećenja.

Larvama je potrebno živo drveno tkivo, ali mogu da prežive i na sveže posečenom drveću. Ne žive u mrtvom drvetu kao što je drvo u kućama.

Tatjana Mironović, PSS Zrenjanin D.O.O/List Zrenjanin

Opširnije na sajtu PSS ZRENJANIN

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022