Pogledajte kako izgleda završen mural posvećen Slavku Županskom i Brigadiru Dragutinu Ristiću!

Zrenjanin - Viorel Flora

Sredinom avgusta nas je sve obradovala vest koja je najavila svojevrsnu izložbu na otvorenom zrenjaninskog slikara Viorela Flore koju je tada najavio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Flora se spremao da nam podari izložbu na otvorenom, a u planu je bilo da zid krase portreti znamenitih sugrađana.

Danas je u redakciju portala volimzrenjanin.com pristigla fotografija završenih murala koji se nalaze na zidu bivše Kino bašte, koje su oslikavali akademski slikar Viorel Flora i njegov saradnik, takođe slikar Kira Radenkov.

Na levoj strani zida se nalazi portret dr Slavka Županskog, srpskog i jugoslovenskog političara, a sa desne strane Brigadira Dragutina J. Ristića, srpskog i jugoslovenskog divizijskog generala.

Slavko Županski (Melenci, 29. avgust 1880 — Zrenjanin, 1959) bio je srpski i jugoslovenski političar. Osnovao je 31. oktobra 1918. godine Srpsko narodno veće u Velikom Bečkereku. U međuratnom periodu aktivno učestvuje u nacionalnim organizacijama. Inicirao je podizanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću u Velikom Bečkereku. Organizovao je proslavu 20-godišnjice oslobođenja Petrovgrada 1938. godine, kao i demonstracije 27. marta 1941. godine u ovom gradu.

Fotografije u toku oslikavanja murala:

Dragutin J. Ristić (Beograd, 2. februar 1872 — Beograd, 5. januar 1959) bio je srpski i jugoslovenski divizijski general. Tokom Balkanskih ratova 1912-1913, komandovao je Četvrtim pešadijskim pukom prvog poziva i Šestim pešadijskim pukom. Za vreme Prvog svetskog rata je komandovao Trinaestim pešadijskim pukom „Hajduk Veljko“ i Trećim pešadijskim pukom. Od 1916. godine je postavljen za komandanta pešadijske brigade u sastavu Moravske divizije.

Takođe, između portreta ova dva velikana nalazi se i poznati citat Brigadira Ristića.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px