Početak gradnje autoputa u Zrenjaninu 20. februara 2022. !

Zrenjanin Beograd – Auto put

Podelite vest

“Naš radni datum početka izgradnje autoputa od Beograd-Zrenjanin-Novi Sad je 20. februar naredne godine, a radovi će krenuti na teritoriji Grada Zrenjanina.

Radi se o ogromnom projektu i nezahvalno je određivati tačan datum izlaska mašina na teren, ali naše ambicije uvek idu u susret objektivnim mogućnostima.

Svesni smo značaja ovog projekta, pre svega za građane Zrenjanina, za kompanije koje ovde rade, za dodatne poslove koji će se ovde formirati”, izjavio je u Zrenjaninu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, nakon sastanka s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, njegovim saradnicima, kao i predstavnicima JP “Putevi Srbije” i „Koridora Srbije“.

Rekao je da se na projektu vredno radi već godinu dana, kako bi se mogao potpisati komercijalni ugovor i investitor uvesti na trasu. Takođe je naveo da će se radovi izvoditi fazno, što praktično znači da će, završetkom deonica između petlji, kojih će duž cele trase ukupno biti šest, taj deo autoputa moći da bude pušten u saobraćaj.

autoput zrenjanin 1
Foto: Grad Zrenjanin

Momirović je, nakon što je posetio najveće gradilište u Srbiji, proizvodni kompleks “Linglonga”, u Gradskoj kući razgovarao s predstavnicima Grada Zrenjanina i tom prilikom predočio pojedinosti u vezi s početkom realizacije kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, izgradnjom autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Kako je rekao, na sastanku su dotaknute sve teme u vezi s ovako složenim projektom. 

Ivan Pavlović, direktor Sektora za nadzor u „Koridorima Srbije“, prezentovao je trasu autoputa i detaljno predstavio pojedinosti projekta, s posebnim akcentom na njegov deo koji prolazi kroz teritoriju Grada Zrenjanina. Kompletna deonica duga je 105 kilometara, od kojih je gotovo 100 kilometara pun profil autoputa, a ostatak od oko 5 kilometara, u zoni petlje Kać, kod Novog Sada, u profilu brze saobraćajnice. Na početku i završetku trase predviđene su čeone naplatne rampe, a duž trase i četiri odmorišta s pratećim sadržajima, dva parkinga i tri baze za održavanje puta. Predviđeno je i šest ukrštanja s državnim putevima, koja će se rešiti izgradnjom nadvožnjaka. Razgovaralo se i o pristupnim saobraćajnicama do petlji u samom gradu, “Zrenjanin-Ečka” i “Zrenjanin-zapad”, kako bi se saobraćaj iz grada izveo na autoput na najefikasniji način. 

“Trideset odsto te saobraćajnice će prolaziti teritorijom grada Zrenjanina, to će otvoriti potpuno nove razvojne perspektive grada i kada se na to nadoveže nova industrijska zona, Zrenjanin više neće biti isti grad. Ono što je najznačajnije za Zrenjanince, jeste da će se otvoriti veliki broj radnih mesta, da će plate značajno porasti i ono što je sigurno da će se desiti, jeste da će se veliki broj ljudi ili vratiti u Zrenjanin, ili doseliti. Investitori će se orijentisati ka novoj saobraćajnici, a govorimo o punom profilu autoputa, koji će izgledati kao što danas izgledaju autoputevi Beograd-Niš, Beograd-Novi sad ili Beograd-Čačak.

Zrenjaninci danas treba da imaju u vidu da će za nekoliko godina biti udaljeni od aerodroma manje od 40 minuta, praktično će biti grad koji ima aerodrom u svom okruženju, što daje potpuno drugačiju viziju gradu i ono što će se dešavati u njegovom razvoju sada možemo samo da naslutimo, ali nema sumnje da će značajno popraviti njegovu ekonomsku perspektivu”, istakao je ministar Momirović.

Direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić rekao je da će se, od 105 kilometara budućeg autoputa, 36,5 kilometara nalaziti na teritoriji Grada Zrenjanina, znači najznačajniji deo trase. Na teritoriji Zrenjanina gradiće se i tri velika mosta, preko Tamiša, Begeja i Tise.

Istakao je da je za Vladu Republike Srbije, resorno ministarstvo i „Koridore Srbije“, ovo jedan od najznačajnijih projekata, na kom se intenzivno radilo u prethodnom periodu.

autoput zrenjanin 3
Foto: Grad Zrenjanin

“Sada smo već veoma blizu potpisivanja komercijalnog ugovora i početka pripremnih radova. Reč je o zahtevnom projektu i u velikoj meri smo usaglasili i postigli takva rešenja koja će biti najbolja i najpovoljnija za grad Zrenjanin. Na teritoriji grada će biti i tri petlje, a ono što je za nas bilo posebno važno je da omogućimo građanima veliki broj komunikacija, i sa autoputem, ali i da autoput ne predstavlja prepreku za njihov uobičajeni način života, pre svega kada je zemljoradnja u pitanju. Na tih 36,5 kilometara predvideli smo gradnju 21 nadvožnjaka, propusta koji će omogućiti veze s postojećim saobraćajnicama, ali i s atarskim putevima”, rekao je Antić i slikovito objasnio značaj autoputa u nekom narednom periodu.

“Od petlje “Ečka” 51 kilometar će biti do autoputa Beograd-Subotica, s uključenjem kod Novog Sada. Na to možemo dodati i 44 kilometra “Fruškogorskog koridora” i doći ćemo do autoputa od Beograda prema Šidu, s uključenjem kod Rume. Sutra će, praktično, od petlje “Zrenjanin – zapad” nešto više od 100 kilometara biti udaljen Šabac, što će se prevaljivati za manje od sat vremena. Sve to drastično menja život ovde i Zrenjanin postaje blizu svega i sve tačke približavamo Zrenjaninu. Daćemo sve od sebe da ovaj projekat uradimo kvalitetno, brzo i efikasno, a da lokalna zajednica, tokom radova, što manje oseti da se autoput gradi”, istakao je direktor „Koridora Srbije“.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, izrazivši zadovoljstvo zbog posete ministra Momirovića i održanih sastanaka, rekao je da se ovakav projekat po prvi put realizuje u ovom delu Vojvodine i u Banatu i donosi novu razvojnu šansu gradu i regionu.

“Bićemo konkurentniji i za druge investitore, s obzirom da imamo veliku investiciju kao što je “Linglong”, dolaziće i drugi, manji investitori, koji će videti svoju poslovnu šansu u našem gradu, našoj proširenoj industrijskoj zoni. Zahvalan sam i ministru Momiroviću i direktoru Antiću, koji su posetili naš grad, a pored autoputa dotakli smo se i još nekih tema koje su lokalnog karaktera, ali su u nadležnosti i pod ingerencijom i “Koridora” i “Puteva Srbije” i samog ministarstva. U narednom periodu održaćemo i niz sastanaka s radnim grupama koje će formirati ministar i “Koridori”, kako bi na najefikasniji način dočekali i pripremne radove na igradnji autoputa”, kazao je gradonačelnik Salapura.  

Uz ministra Momirovića i direktore Antića i Pavlovića, u poseti Zrenjaninu danas su boravili i Biljana Vuksanović, državni sekretar ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dragan Kostić iz “Puteva Srbije”, kao i Miloš Adamović, specijalni savetnik ministra.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px