Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvoren XII "Stripolis" posvećen stripu

Stripolis 2021

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvoren XII “Stripolis”  posvećen stripu, prezentujući aktuelnosti, novine i razvoj stripa u današnjem vremenu uz prateće sadržaje i retrospektivne osvrte na razvoj stripa u Srbiji.

stripolis zrenjanin 2021 001
STRIPOLIS ZRENJANIN 2021
stripolis zrenjanin 2021 027
STRIPOLIS ZRENJANIN 2021

Festival je otvoren izložbom “Svet u oblacima – Francuska – Srbija: Zajednička istorija  kroz strip” koja je organizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Tim povodom izložbu je otvorio Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji.

Na otvaranju je govorio Branko Đukić, urednik časopisa “Stripolis” i autor projekta a u ime organizatora publici se obratio Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina. Nakon otvaranja izložbe održan je cospley (predškolci maskirani u omiljene strip junake), publika je mogla da poseti berzu stripova  pogleda i ručno rađene figurice istorijskih likova i strip junaka a kao završnica prve večeri održan je razgovor sa filmskim i video umetnikom Milošem Tomićem, gostom festivala.

stripolis zrenjanin 2021 020
STRIPOLIS ZRENJANIN 2021
stripolis zrenjanin 2021 011
STRIPOLIS ZRENJANIN 2021

Stripolis” traje do nedelje, 19. septembra.  Večeras (subota, 18. 9.) u Kulturnom centru Zrenjanina od 20h održaće se razgovor sa Borisom Stanićem i Danilom Miloševim – Wostok(om) a nakon razgovora gosti će crtati za publiku.

U nedelju, poslednjeg dana festivala od 10 časova organizuju se projekcije animiranih i igranih filmova koji su rađeni po poznatim strip serijalima.

Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanina, urednik časopisa “Stripolis” koji se objavljuje u okviru izdavačke produkcije KCZR je mr Branko Đukić koji je ujedno i autor istoimenog projekta a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *