U toku je Istraživanje ihtiofaune gradskih jezera i osnovna istraživanja vode

Zrenjanin - Gradska jezera

Ekipa portala volimzrenjanin.com posetila je danas, 29. Oktobra, istraživanje ihtiofaune gradskih jezera, koje vrši Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa zrenjaninskim „Rezervatima prirode“.

Istraživanje se sprovodi za potrebe izrade planskih dokumenata za ribarsko područje „Begejska petlja“. Za sprovođenje ovog istraživanja su bili zaduženi profesori sa Biološkog fakulteta, prof dr Vera Nikolić i prof dr Predrag Simonović.

Mreže na jezerima su postavljene sinoć a kasnije tokom dana planira se elektroribolov.

Riba koja bude uhvaćena biće vraćena nazad u vodu posle merenja osnovnih karakteristika. Istraživanje će nadgledati stručna i čuvarska služba Ustanove.

Koja istraživanja se vrše i koje sve vrste riba su zatečene u mrežama ?

Rade se osnovna istraživanja vode, i proučavaju se parametri kao što su temperatura vode, pH, provodljivost, itd. Mreže, različitih okaca, su postavljene još sinoć i njih je čuvala čuvarska služba Rezervata prirode.

Mreže su pokazale da ima plemenite ribe kao što su som, šaran, deverika i smuđ, što je dobar pokazatelj, ali i alohtonih vrsta kao što su tolstolobik i babuška.

Rezultati će biti dodati u izmenama desetogodišnjeg plana za ovo ribarsko područje i to će pokazati kakvi su planovi za desetogodišnji period, rekla je Jasna Jovanov, diplomirani biolog i stručni saradnik za zaštitu prirode u ustanovi „Rezervati prirode“.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *