Počelo ispitivanje jezera, nećete verovati čega sve ima u vodi !

Zrenjanin - Gradska jezera

Ekipa portala volimzrenjanin.com posetila je danas, 29. Oktobra, istraživanje ihtiofaune gradskih jezera, koje vrši Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa zrenjaninskim „Rezervatima prirode“.

Istraživanje se sprovodi za potrebe izrade planskih dokumenata za ribarsko područje „Begejska petlja“. Za sprovođenje ovog istraživanja su bili zaduženi profesori sa Biološkog fakulteta, prof dr Vera Nikolić i prof dr Predrag Simonović.

Mreže na jezerima su postavljene sinoć a kasnije tokom dana planira se elektroribolov.

Riba koja bude uhvaćena biće vraćena nazad u vodu posle merenja osnovnih karakteristika. Istraživanje će nadgledati stručna i čuvarska služba Ustanove.

Koja istraživanja se vrše i koje sve vrste riba su zatečene u mrežama ?

Rade se osnovna istraživanja vode, i proučavaju se parametri kao što su temperatura vode, pH, provodljivost, itd. Mreže, različitih okaca, su postavljene još sinoć i njih je čuvala čuvarska služba Rezervata prirode.

Mreže su pokazale da ima plemenite ribe kao što su som, šaran, deverika i smuđ, što je dobar pokazatelj, ali i alohtonih vrsta kao što su tolstolobik i babuška.

Rezultati će biti dodati u izmenama desetogodišnjeg plana za ovo ribarsko područje i to će pokazati kakvi su planovi za desetogodišnji period, rekla je Jasna Jovanov, diplomirani biolog i stručni saradnik za zaštitu prirode u ustanovi „Rezervati prirode“.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022