Počela rekonstrukcija Karađorđevog parka, 40 stabala će biti uklonjeno ali i 98 zasađeno [FOTO]

Zrenjanin – Karađorđev park

Podelite vest

U sklopu prve faze rekonstrukcije zelenila Karađorđevog parka gradonačelnik zasadio sadnicu i poručio da će biti uklonjeno svega 3 odsto dotrajalih i oštećenih stabala

Uklanjanjem dotrajalih stabala i sadnjom novih sadnica u Karađorđevom parku počela je danas prva faza rekonstrukcije tog parka za šta je Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo 3,5 miliona dinara.

kradjordjev park zrenjanin 031
Gradonačelnik Simo Salapura i Nemanja Milinković direktor JKP "Čistoća i zelenilo"

Jednu od sadnica zasadio je i gradonačelnik Salapura zajedno sa direktorom preduzeća „Čistoća i zelenilo“ Nemanjom Milinkovićem.

Obraćajući se novinarima, gradonačelnik je rekao da je početak realizacije prve faze projekta dugo najavljivan, ali da to nije bilo moguće sprovesti ranije, budući da se morao ispoštovati kalendar sadnje.  

– Ovaj park će za dve godine napuniti sedamdeset godina i bilo je bilo vreme za njegovu rekonstrukciju, pre svega za njegovo snimanje i osmišljavanje novih sadržaja. Ideja nam je da za dve godine, dakle, za jubilej ovde imamo još jedan oplemenjen prostor, još jednu zelenu oazu na teritoriji našeg grada – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je da se u ovoj prvoj fazi uklanja 40 oštećenih stabala i sadi 98 novih sadnica.

– Dosta se u javnosti napravila nepotrebna panika da će mnogo drveća u Karađorđevom parku biti isečeno i uništeno, ali to nije tako. Na teritoriji ovog parka koji ima 50.000 kvadratnih metara nalazi se 1.196 satnica i samo 3 odsto od ukupnog broja sadnica će biti zamenjeno. U drugoj i trećoj fazi planiramo rekonstrukciju pešačkih staza, trim staze i naravno dodatnu sadnju određenih vrsta drveća koja se mogu uklopiti  u ovu ambijentalnu celinu. Želim da se zahvalim, pre svega, našem javnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“ koje je zajedno sa Gradom i uz partnerstvo sa pokrajinskom i republičkom Vladom u poslednje dve godine učinilo napore da intenziviramo pošumljavanje na teritoriji grada i revitalizaciju naših gradskih parkova.

Prošle godine smo dobili rekordnu sumu novca kada je u pitanju zaštita životne sredine, blizu 30 miliona dinara izdvojeno je za revitalizaciju naših parkova, za ozelenjavanje. Podsetiću da smo radili u parku u naselju „Putnikovo“ i da je urađeno pejzažno uređenje uz obe strane Bulevara „Veljka Vlahovića“. Takođe, radili smo i uređenje uz obalu Begeja i imali mnogo akcija od strane društveno – odgovornih kompanija i od strane pokrajinske i republičke Vlade kada je u pitanju ozelenjavanje – objasnio je gradonačelnik Salapura. 

Kazao je i da je u prethodne dve godine zasađeno više od 30.000 sadnica i podsetio na to da je prošle nedelje u ataru sela Melenci organizovana akcija u sklopu koje je zasađeno 26.000 sadnica bagrema uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine i JVP „Vode Vojvodine“.

– To su ozbiljni pomaci, a naravno, i u narednom periodu ćemo nastaviti u tom pravcu – kazao je i naveo da je ukupna vrednost prve faze radova na uređenju Karađorđevog parka 7 miliona dinara i da se već pripremaju projekti za apliciranje kod Ministarstva za zaštitu životne za sledeću godinu. 

Direktor „Čistoće“ Nemanja Milinković  izrazio je zadovoljstvo što je tom preduzeću poverena realizacija tako značajnih projekata. 

– Naši radnici trenutno rade na pripremnim radovima, na orezivanju i formiranju krošnje drveća, uklanjanju suvih i nebezbednih grana, kao i na uklanjanju drveća koje opasno po bezbednost ljudi koji ovuda prolaze i stabala koja su jednostavno bolesna i dotrajala. Sledeća faza je sadnja, a danas smo praktično popunili drvored i nastavićemo sadnju u narednim danima – objasnio je Milinković.

kradjordjev park zrenjanin 039
Nemanja Milinković direktor JKP "Čistoća i zelenilo"

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Tekst i opširnije: Ljiljana Stupar/zrenjanin.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px