Počela 8. Kobasicijada u Belom blatu, pogledajte foto izveštaj sa prvog dana!

Belo blato - 8. KOBASICIJADA

Jedna od najposećenijih seoskih manifestacija u Vojvodini, „Beloblatska kobasica“, doživela je i svoje osmo izdanje. Praznik gastronomije, domaće hrane i seoskih običaja u Belom Blatu, nadomak Zrenjanina, ove godine traje dva dana, a svečano je otvoren danas u 13 časova. U subotu i nedelju posetioci će moći da pazare kvalitetne i ukusne suhomesnate proizvode, slatkiše i još štošta, ali i da prisustvuju zanimljivim takmičenjima.

Da je i ove godine, kao i prethodnih, „Beloblatska kobasica“ izazvala veliko interesovanje gostiju, pokazuju i automobili sa beogradskim, novosadskim i drugim registarskim tablicama, čiji su vlasnici došli u ovo banatsko selo da bi se snabdeli kvalitetenim domaćim proizvodima.

kobasicijada belo blato 2022 003
8. Kobasicijda Belo blato
kobasicijada belo blato 2022 018
8. Kobasicijda Belo blato

Bez obzira na veliki broj gostiju, ove godine su izbegnute nesnosne gužve, jer policija i redari regulišu saobraćaj, nema zastoja, a i izložbeno-prodajne tezge su izmeštene u šire ulice.

Manifestaciju „Beloblatska kobasica“ svečano je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura koji je gostima poželeo da iz Belog Blata ponesu lepe utiske.

kobasicijada belo blato 2022 106
8. Kobasicijda Belo blato
kobasicijada belo blato 2022 109
8. Kobasicijda Belo blato

Predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato i organizacionog odbora manifestacije Miroslav Markuš pozdravio je sve prisutne i poželeo im dobrodošlicu.

-Nadamo se da ćemo se i narednih godina viđati na ovakvim događajima – poručio je Markuš.

Bivši direktor beloblatske škole i član organizacionog odbora Milan Nedeljkov je istakao da ova manifestacija neguje našu tradiciju, plemenitost i odnos prema ljudima i prirodi. On je podsetio da je subota dan za takmičenje u svinjokolju na starinski način, dok će u nedelju centralni događaj biti takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica.

-Poruka svima je da se ovde osećaju domaćinski i da će biti među prijateljima. Želimo da razmenimo dobru energiju i da steknemo nova prijateljstva u ovo vreme otuđenosti – kazao je Nedeljkov.

kobasicijada belo blato 2022 051
8. Kobasicijda Belo blato
kobasicijada belo blato 2022 036
8. Kobasicijda Belo blato

Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici Ambasade Slovačke u Srbiji, kao i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Elvira Kovač iz Zrenjanina.

-Belo Blato je poznato po svojoj multinacionalnosti. U pitanju je jedino selo u Srbiji gde se nastava odvija na tri jezika, o čemu sam nekoliko puta pričala u Skupštini Srbije – istakla je Kovač.

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina je rekao da je gastronomija nešto što obeležava naše podneblje.

-Očekujemo da ovogodišnje izdanje manifestacije obori rekorde i po broju posetilaca i po broju učesnika i da pruži neki pečat našem okruženju. Ovo je nešto jedinstveno što se događa u malom selu. Belo Blato je muzej koji se odlikuje multikulturalnošću i jedna prava turistička atrakcija – ocenio je Ljubotina.

kobasicijada belo blato 2022 086
8. Kobasicijda Belo blato
kobasicijada belo blato 2022 074
8. Kobasicijda Belo blato

Prisutnima se obratio i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, koji je podsetio da je ova ustanova suorganizator „Karavana Banatske bajke“, koji obilazi sela i koji je sada stigao u Belo Blato.

-Ovo selo je dobar primer grada Zrenjanina. Jeste malo mesto po broju stanovnika, ali sa velikim potencijalima što se tiče i turizma, i kulture i privrede – rekao je Marinković.

kobasicijada belo blato 2022 117
8. Kobasicijda Belo blato
kobasicijada belo blato 2022 079
8. Kobasicijda Belo blato
Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022