U Zrenjaninu održano 15. po redu plivanje na Bogojavljenje, Lazar Jakovljević ovogodišnji nosilac Časnog krsta! [FOTO+VIDEO]

Zrenjanin - Plivanje za Časni krst

Danas je na centralnom jezeru pored Kulturnog centra Zrenjanina održano petnaesto po redu Bogojavljensko plivanje, na koje se prijavio maksimalan broj učesnika, čak 60. Ove godine prvi do Časnog krsta je doplivao Lazar Jakovljević iz Zrenjanina.

Samom činu plivanja prethodila je služba u hramu Svetog Arhangela Mihaila, gde je potom i osvećena Bogojavljenska vodica, a odatle su i svi učesnici manifestacije i sveštenstvo u litiji krenuli do jezera. 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je sa saradnicima prisustvovao manifestaciji, čestitao je svim učesnicima na hrabrosti, uz zahvalnost organizatorima. Posebno se zahvalio svešteniku Veselinu Vlaškom, koji niz godina promoviše i baštini manifestaciju koja nije samo verska, već ima dublju i jaču simboliku i Vladimiru Petroviću, jednom od začetnika manifestacije 2009. godine, kada je u Zrenjaninu obnovljena tradicija Bogojavljenskog plivanja. Učesnicima se zahvalio i na promovisanju našeg grada na lep način.
“U narednom periodu, kroz programe Kulturnog centra, ali i kroz konkurse i projekte Gradske uprave, nastavljamo da jačamo odnose s našim verskim zajednicama, da promovišemo sve ono što suštinski Zrenjanin jeste, pokazali smo i po organizaciji i po broju prisutnih sugrađana da zaslužujemo da ovakva manifestacija ima i brojne učesnike, koji imaju tu snagu vere u sebi i koji ovim povodom dolaze u naš grad i iz drugih sredina”, poručio je gradonačelnik. 

Sveštenik Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila, obratio se u ime Srpske pravoslavne crkvene opštine tradicionalnim pozdravom “Bog se javi”. 
“Govorićemo uvek i pričaćemo da Bogojavljensko plivanje nije takmičarskog karaktera, svi koji su danas ušli u vodu su pobednici, na današnji dan naš Gospod spasitelj je kršten, samim tim je otpočeo misiju propovedanja Svetoga Jevanđelja, tako i mi možemo reći da od danas započinjemo novi godišnji krug i da ga Bog blagoslovi”, kazao je otac Veselin.   

Lazar Jakovljević, ovogodišnji nosilac Časnog krsta, skromno je istakao da je na Bogojavljenje zaplivao prvi put i da je to učinio zbog sestre, kojoj je danas rođendan, za njeno zdravlje i sreću.

Kuma ovogodišnje manifestacije, Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, darivala je zlatnim krstićem nosioca Časnog krsta Lazara Jakovljevića, a buketima cveća dame koje su danas hrabro zaplivale sa vitezovima – Tatjanu Rešković, koja je ponela Časni krst prošle godine i Anitu Savin, obe iz Zrenjanina. Istakla je da joj je ukazana posebna čast što je ove godine kuma i naglasila da, poštujući svoju veru i tradiciju, učimo da poštujemo i tradicije i običaje drugih.

Današnju manifestaciju uveličala je nadahnutim nastupom i naša sugrađanka Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dok je voditelj programa bio glumac NP “Toša Jovanović” u penziji Milan Kočalović.  

Prvo plivanje za Časni krst u Velikom Bečkereku održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale.

Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina.

Po hrišćanskom verovanju, Isus Hristos je, u svojoj trideset trećoj godini, pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se Bog javi!”.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Волим Зрењанин – лепша страна града“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px