Plan razvoja grada Zrenjanina za period 2022-2030. godine

Zrenjanin – 2022 – 2030

Podelite vest

Održan inicijalni sastanak - u pripremi Plan razvoja grada Zrenjanina za period 2022-2030. godine

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura okupio je učesnike inicijalnog sastanka na temu izrade strategije, odnosno Plana razvoja grada Zrenjanina za period 2022-2030. godine. Posao izrade Plana razvoja grada poveren je Fondaciji za razvoj ekonomske nauke (FREN) iz Beograda, čiji je osnivač Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, a direktor naš sugrađanin, prof. dr Dejan Molnar.

Ovaj posao podrazumeva definisanje strateških oblasti i ciljeva u okviru svake oblasti i odgovarajućih mera za njihovo ostvarivanje. Kroz analizu i konsultacije s relevantnim akterima u gradu, definisano je pet strateških oblasti: ekonomija, investicije i privredni razvoj, zatim “zelena agenda” – ekologija, odnosno koncept “zelenog grada”, treća strateška oblast odnosi se na društveni razvoj, četvrta na razvoj infrastrukture – saobraćajne, komunalne, digitalne – i peti segment se odnosi na upravljanje u javnom sektoru, odnosno na kvalitet institucija i institucionalne podrške (“pametna uprava”) za razvoj u budućem periodu.    

sastanak plan razvoja 011
sastanak plan razvoja 003

O pripremi Plana razvoja na inicijalnom sastanku govorio je upravo prof. dr Dejan Molnar, istakavši da proces izrade plana podrazumeva određene faze, od kojih je jedna od najvažnijih analiza stanja i trendova u definisanim oblastima u gradu Zrenjaninu, u periodu od 2015. godine do danas.

To će nam poslužiti kao osnova za definisanje pravaca u kojima grad treba da se razvija u narednom periodu i drugi paralelan, najvažniji proces, jeste metodologija izrade, koja će se zasnivati na tzv. “javno-privatnim dijalozima”. 

Grad Zrenjanin i Gradska uprava, zajedno sa FREN-om, građanima, privredom, mesnim zajednicama i drugim zainteresovanim stranama u gradu, zajednički kroz dijaloge, odrediće odgovarajuće prioritete i mere za njihovo sprovođenje. Biće to, dakle, jedan proces “participativnog integrisanja” svih zainteresovanih strana – objašnjava Molnar.

Po njegovim rečima, tokom maja i juna meseca će se obaviti javno-privatni dijalozi, da bi nakon toga usledila izrada prve verzije plana, koja bi bila data na uvid javnosti. Usvajanje Plana razvoja grada Zrenjanina za period 2022-2030. godine trebalo bi da se nađe na dnevnom redu jedne od prvih sednica Skupštine grada nakon letnje pauze.

Inicijalnom sastanku za izradu Plana razvoja grada Zrenjanina, osim gradonačelnika Salapure i profesora Molnara, prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnice Cica Vučković i Snežana Vučurević, načelnik Gradske uprave Miloš Korolija, načelnica Odeljenja za privredu Jelena Travar Miljević, direktor  Regionalne privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov i koordinatorka Odseka za lokalni ekonomski razvoj Olivera Radić. 

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px