Javna rasprava – Plan razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine 2023–2030

Zrenjanin – Plan razvoja Vojvodine

Podelite vest

Završna javna rasprava povodom Nacrta plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine 2023–2030 održana je danas u Zrenjaninu.

Četvrta javna rasprava povodom Nacrta plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine 2023-2030, kojom se završava period javne rasprave, održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, a zatim će se o dokumentu izjasniti poslanici Skupštine AP Vojvodine.

javna rasprava plan razvoja vojvodine 013

Javnu raspravu je otvorio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, a učesnicima se obratio i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Sekretar Sofić je istakao da je Nacrt plana razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine, hijerarhijski, najviši dokument AP Vojvodine, definisan po Zakonu o planskom sistemu.

– Posle skoro dve godine intenzivnog rada privodimo kraju i raspravu i danas održavamo četvrtu po redu javnu raspravu. Pre toga održane su u Novom Sadu, a vodili smo računa i o teritorijalnoj zastupljenosti, odnosno da budemo i u Sremu, Bačkoj, te smo javne rasprave imali u Somboru i Sremskoj Mitrovici. Danas smo u Banatu i očekujemo da dobijemo komentare i sugestije, a naravno i kritike, jer želimo da imamo što veći obuhvat i što veći konsenzus zastupljenih ljudi, organizacija, institucija kako bi ovaj dokument bio što kvalitetniji i kako bismo ga mi u narednom periodu usvojili na sednici Pokrajinske vlade, a nakon toga i na sednici AP Vojvodine – rekao je Sofić.

javna rasprava plan razvoja vojvodine 017
javna rasprava plan razvoja vojvodine 028

Naveo je i da je u dosadašnjem radu uključeno više od dvadeset različitih institucija, sa preko sto stručnjaka, koji su radili na izradi tog dokumenta.
– Iskreno se nadam da već sada imamo prilično kvalitetan dokument koji će nakon ove javne rasprave biti i finalizovan, a onda kroz druga dokumenta kao što su srednjoročni planovi razvoja, biti razrađivan i usklađivan sa budžetima kako AP, tako i sa budžetima lokalnih samouprava i da ćemo konačno planski imati utrošak sredstava praćen u onome što su definisala najstručnija lica koja su bila uključena u izradu ovog dokumenta – naglasio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Gradonačelnik Simo Salapura poželeo je najpre svima dobrodošlicu i uspeh u radu i izrazio uverenje da se ideja, pravci i perspektiva razvoja apsolutno poklapaju sa svim planovima lokalnih samoupravama u budućnosti, pa tako i sa Zrenjaninom.

– Ono što jeste primetno, kada analiziramo razvoj određenih oblasti na teritoriji  Vojvodine, je da su bolje razvijene oblasti tamo gde su infrastrukturno bolje opremljene i povezane. Kada je Vojvodina u pitanju, pre svega mislim na povezanost modernim putevima, dakle auto – putevima i verujem da će ovaj strateški dokument doneti takav zaključak da nam je to neophodno, a u tom pravcu se već ide, i to je  neka perspektiva Zrenjanina i kada je reč o privrednom, ekonomskom, društvenom i demografskom razvoju. Kada pričamo o privrednom razvoju ili o stopi nezaposlenosti, ona je sada u gradu Zrenjaninu na nivou od deset odsto, a mi težimo ka tome da ona bude i manja, dakle, razvojem infrastrukture i dovođenjem investitora u prethodnom periodu, ali i dovođenjem novih investitora, trudićemo se da udeo Zrenjanin u izvozu Vojvodine, koji je sada šest odsto, bude veći – rekao je gradonačelnik Salapura. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Tekst: Ljiljana Stupar, izvor i opširnije na zrenanin.rs

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022