Pisac Gavra Vlaškalin poručuje: “Čitalac je dubokoumniji i pametniji od pisca”

Zrenjanin - Gavra Vlaškalin "Opsena"

Pisanje kao vrhunski čin kreativnosti

Gavra Vlaškalin je autor mixmedia knjige “Tetovaža za nju” (2012.), zbirke pripovedaka “U poslednjem trenutku” (2015.), i “Grešne priče” (2018.). Objavljivao je kratke priče u recentnoj književnoj periodici, među kojima se naročito izdvajaju one publikovane u etabliranim časopisima kao što su “Letopis Matice srpske”, “Polja”, “Ulaznica”, “Eckermann”, “Dometi”, “Koraci”, “Buktinja” i “Zlatna greda”.

Malo je primera u književnosti, da neko u svojoj pedeset trećoj godini počne da piše. Gavra za svoj početak kaže, da je potekao iz energije koja se oslobodila iz praska.

“To je sa godinama, tako kako je. Ako pitate moju ženu, ona će vam reći da sam još u pubertetu. Ja se ne bih složio sa njom, mislim da sam u kasnoj mladosti. Zar to nije najbolje vreme za pisanje? Niko ne počinje da piše iz čistog mira, sva literatura potiče od osećaja nekog nezadovoljstva. U jednom periodu život se opasno poigrao sa mnom, ili ja nisam bio korektan prema njemu. Iz nastalog praska se oslobodila energija koja je pokuljala iz mene, pretočivši se u pisanu reč”, predstavio je Vlaškalin.

gavra vlaskalin zrenjanin2
Gavra Vlaškalin, foto: privatna arhiva

“Volim kada uspem da uvučem „đavola” u nevolju i slušam ga kako uzdiše. Onda o tome pišem i u novom romanu “Opsena. Privlači me da hodam po marginama ljudskog razuma. To je veoma nezdrav i stresan posao, koji me mami i ispunjava.”

U julu 2021. Godine, Gavra je izdao svoj prvi roman “Opsena”, za koji kaže da je mračna, porodična priča.

“Narativ je sazdan od tri dela obgrljenih prologom i epilogom, i sve ukupno gradi neku vrstu slagalice. Tek nakon završetka čitanja, dobićemo odgovor na ključno pitanje teksta i otkriti ko je Adrijan. “Opsena” je roman lika, i to ne običnog lika. “Opsena” je mračna, arhetipskom dramatikom nabijena porodična priča. Ima filmično, uzbudljive epizode, čiju atmosferu definišu osećanja modernog tajanstva, boli i strave. Upravo završavam drugi roman koji će se zvati “Kako znaš da nisi mrtav?”. U glavi mi se sklapa još jedno delo. Te tri knjige bi trebalo da zaokruže zamišljenu “Trilogiju tame”, predstavio je Gavra portalu volimzrenjanin.com.

Muharem Bazdulj, koga Vlaškalin ceni, i kaže da njegova reč ima težinu, napisao je prikaz romana u Kulturnom dodatku “Politike” ( 9. oktobra 2021.). Bazdulj je naveo da se Vlaškalinova slika sveta povremeno ukazuje kao vrlo mračna i radikalna, ali da njegova proza ostavlja snažan utisak. Smatra da utisak može biti ovakav ili onakav, ambivalentan ili ne, ali je snažan i razlog  da ova proza čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Zaključio je da je to, ono čemu prava književnost uvek teži.

Vlaškalin se opredelio da njegova knjiga bude samizdat izdanje, a kada je u pitanju pisanje, kaže da ga strastveno planira.

“Na našem tržištu, u moru izdavačkih kuća, sve što vredi može da nađe izdavača. Za autorsko izdanje se nisam opredelio kao za nužno zlo, već je to bio moj svestan izbor. On mi je dao potpunu slobodu izražavanja, i pružio mogućnost ličnog odabira stručnih ljudi za rad na romanu. Time je roman “Opsena” vizuelno, tehnički i urednički, dobio svoje najbolje odelo. Za pisanje ne nalazim vreme, već ga sa strašću planiram. Dnevno sam pisanju i čitanju posvećen četiri – pet sati. Književnosti pristupam kao vrhunskom kreativnom činu”, istakao je Vlaškalin.

U konkurenciji od 168 romana za nagradu Beogradski pobednik, roman “Opsena” se našao u užem izboru od 15 romana. Ekipa portala je Vlaškalinu poželela, da roman “Opsena” dođe u ruke što većeg broja čitalaca, kao i da se okiti i nekom od književnih nagrada.

gavra vlaskalin knjiga
"Opsena" Gavra Vlaškalin. foto privatna arhiva

“Hvala Vam na lepim željama. I ovo je dovoljno, jer potiče od veoma eminentnog žirija. Što se nagrada tiče, 2018. godine osvojio sam prvu nagradu na književnom konkursu časopisa „Književne vertikale”. Nagrada je usledila i od biblioteke „Đorđe Jovanović” iz Beograda, za kratku priču “Na kiši”. Pobedila je u konkurenciji od 164 priča. Nagrada nema „veću težinu”, ali ja sam svoj slatki kolačić već pojeo. Svaku potencijalnu nagradu bez razmišljanja bih zamenio za dobru grupu znatiželjnih čitalaca”, naglašava Vlaškalin.

“Ja Vama i pratiocima Vašeg portala želim dobro zdravlje i uspešnu godinu. Želim da nas mir i ljubav ne napuštaju, sada kada su nam najpotrebniji, ali i da ne zaboravimo na hrabrost i razboritost. I čitajte. Birajte pisce koji vam bude maštu, podstiču vas i pružaju vam neki drugačiji ugao sagledavanja stvari. Birajte one, koji vam nude novi, sveži način pripovedanja, i malo poludite, to nije loše”, poručio je Gavra.

Roman “Opsena”, Zrenjaninci mogu kupiti u knjižari “Teatar”, ili poručiti putem sajta www.citaj.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px