PIO fond: Od 1. januara 2024. dolazi do promena u isplati penzija nakon smrti korisnika

Zrenjanin - PIO fond

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je da su od početka ove godine stupile na snagu Izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje govore da u slučaju smrti korisnika prava, iznosi penzije i novčane naknade pripadaju do poslednjeg dana u mesecu u kojem je korisnik preminuo.

Fond PIO će za korisnike prava koji su preminuli nakon 1. januara 2024. godine, od banaka i poverilaca tražiti povraćaj iznosa penzija i novčanih naknada koji korisniku ne pripadaju nakon poslednjeg dana u mesecu u kojem je preminuo, navodi se u saopštenju.

U skladu sa ovom izmenom, menja se i član 111 Zakona, u smislu da se porodična penzija ostvarena po smrti korisnika penzije, isplaćuje najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je nastupila smrt korisnika.

To znači da će se, u slučaju smrti korisnika penzije, pravo na porodičnu penziju utvrditi i isplaćivati najranije od prvog dana narednog meseca po isteku meseca u kome je nastupila smrt korisnika, pod uslovom da korisnik porodične penzije nije u tom periodu u osiguranju.

Navedenim izmena Zakona rešiće se problem naplate više isplaćenih iznosa penzije nakon smrti korisnika prava, a porodice preminulog korisnika neće biti oštećene.

Ako porodičnu penziju koriste dva ili više članova porodice, pa nekom od njih prestane pravo na penziju i dalje će se, shodno Zakonu, ostalim članovima koji imaju pravo na porodičnu penziju ponovo određivati visina penzije, koja pripada od prvog narednog dana u odnosu na dan kada je korisniku prestalo pravo na penziju.

Obračun više isplaćenih iznosa penzija nakon smrti korisnika porodične penzije vršiće se u skladu sa rešenjem kojim je utvrđen nov iznos porodične penzije.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Otac mi je preminuo 01.01.2014..ja sam zakoniti staratelj pokojnog.
    Nije mi isplacena penzija za januar 2024. po novom zakoni imam li pravo na isplatu za taj mesec
    Hvala.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px