Grmečlijada u Žitištu ponovo okupila veliki broj prijatelja iz Srbije i Republike Srpske

Žitište – Grmečlijada broj 5

U nedelju 4. juna je u Žitištu u bašti čuvenog restorana „Lovac“ a u organizaciji Zavičajnog udruženja „Podgrmeč“ održana peta kulturno-sportska manifestacija pod nazivom „Grmečlijada 2023“ gde su pored druženja održana i sportska nadmetanja u malom fudbalu, vuči konopca, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj.

Predsednik zavičajnog udruženja „Podgrmeč“ Žitište, Duško Kočalka je za portal volimzrenjanin.com rekao:

“Danas jeste peta “Grmečlijada” ali mi volimo da kažemo da je zapravo jedanaesta zato što smo imali jednu manifestaciju „Pravoslavniu izvori” koju smo malo sredili i sada se zove “Grmečlijada” pošto su se u ovaj naš kraj, u Žitište najviše naselili ljudi baš iz Grmeča i okoline ali i iz opština Sanski most i Bosanska Krupa pre svega 46. godine kolonizacijom ali žalost i posle ovog poslednjeg građanskog rata 1995. godine.“

“Mi se trudimo sa ovom ali sa nekim drugim manifestacijama da čuvamo običaje i kulturu našeg Naroda sa one strane reka Une, Sane, Save i Dunava i nadam se da nam to uspeva jer svake godine imamo sve više i više i takmičara i posetilaca i što je najbitnije, dolaze nam naša braća i prijatelji koji vode poreklo sa Grmeča a sad žive u Banja Luci, u Prijedoru ili žive ovde u Vojvodini.”

“Ove godine smo se vratili u stari termin u jun, jer uvek gledamo da budemo pri kraju kad su ova fudbalska dešavanja u našim banatskim ligama pa da pri kraju sve uklopimo sa našom manifestacijom koju smo i ranije pravili na naš veliki praznik Duhove. Vratili smo se na taj datum jer su i naši gosti iz Republike Srpske izrazili želju da im je ovaj datum prikladniji.”

“Danas prvo krećemo sa malim fudbalom, zatim kulturno umetnički deo a kasnije nastavljamo sa dobro poznatim disciplinama kao što su skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, nadvlačenje konopca a ove godine imamo i za decu neka takmičenja ali neka to ostane iznenađenje. Na kraju ćemo uručiti pehare i medalje i tako završiti našu petu po redu manifestaciju “Grmečlijada”, zaključio je za naš portal Duško Kočalka.”

Nažalost, ekipa portala je zbog previše obaveza tog dana bila samo na početku manifestacije te vam slikom prenosimo samo uvodne fotografije, tačnije dolazak gostiju na “Grmečlijadu”.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px