Perležani pokrenuli inicijativu za zaštitu dudove šume i proglašenje lokacije za „Spomenik prirode“

Perlez - Dudova šuma

Udruženje „Čuvari Perleza“ je juna meseca pokrenulo inicijativu zaštite dudove šume u Perlezu. Naime, poslata je inicijativa za pokretanje postupka proglašenja iste za „Spomenik prirode“.

Shodno našim saznanjima, dudova šuma na Vašarištu u Perlezu je jedna od retkih sačuvanih dudovih šuma u Vojvodini. Te navode nam je prošle sedmice potvrdila delegacija „Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode“. Prema mišljenju stručnjaka iz Zavoda dudovi su jedinstveni, ima ih 105 i kao takvi čine najveću dudovu šumu u Vojvodini.

Proglašenje dudove šume na Vašarištu spomenikom prirode bi bilo od velikog značaja za Perlez jer bi na taj način sačuvali jedno od obeležja Perleza i za buduće generacije. Na spomeniku prirode su zabranjene sve radnje koje ugrožavaju njegova obeležja i vrednosti, tako da bi se na taj način sprečila seča ili nesavesno krčenje ili bilo kakvo drugo postupanje sa dudovima na Vašarištu.

Naravno ovo nema uticaj na korišćenje Vašarišta za sve ostale poljoprivredne, rekreativne i kulturne manifestacije za koje Perležane Vašarište vezuje.

Kao što i većina meštana zna, dudove na ove prostore su početkom 18. veka doneli Katalonci. U vreme eksploatisanja svilene bube dudovi su bili od velikog značaja za selo jer sa njih se bralo lišće, kojim su se hranile bube. Tada je bilo i „obavezno“ da svaki mladi bračni par posadi po jedan dud. Na taj način se šuma širila i očuvala.

Prilikom obilaska Perleza od strane stručnjaka iz Zavoda, uočena su još tri stabla koja bi mogla ući u proceduru zaštite i proglašenja spomenikom prirode. Stoga, pozivamo sve meštane ako znaju za neko stablo koje je retko i starije od 50 godina i žele ga zaštititi, da nas kontaktiraju a mi ćemo obavestiti Zavod da obiđu i tu lokaciju prilikom neke naredne posete Perlezu.

Ovo je prvi, ali ne i mali, korak ka proglašavanju dudove šume na Vašarištu spomenikom prirode, procedura je duga i traje ponekad i godinama. Važno je da su „Čuvari Perleza“ bili inicijator i da je sada procedura u toku, dudovi su narednih 10 godina zaštićeni, dok se ne okonča ceo postupak zaštite. Nadamo se uspešno i da će Perlez imati da se podiči jednim vrlo retkim spomenikom prirode.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px