Proteklog vikenda Perležani bogatim programom obeležili slavu sela [FOTO]

Perlez - Slava sela

Proteklog vikenda stanovnici i gosti sela Perleza imali su priliku da uživaju u bogatom programu povodom održavanja slave sela. Program je organizovan na više lokacija i u tri dana koliko je trajao sadržajem zainteresovao sve bez obzira na starosnu granicu.Na potezu sela koji meštani zovu ’’Vašarište’’ smestio se zabavni park i sva tri dana uveseljavo najmlađe.

Sam početak slavskih dana obeležili su članovi KUD’’Arsenije Teodorović’’ proslavom dvadeset godina postojanja. Sa scene u širokom dijapazonu nošnje, igrom i pesmom članovi ovog društva poručili su da ljubav prema tradiciji i čuvanjem iste briše sve razlike. Nakon koncerta folklora sa iste scene culi su se zvuci dobro poznatih pesama grupe Galija. Prepuno školsko dvorište gledalaca odavalo je lepu sliku.

Drugi slavski dan bio je prepun dešavanja na više različitih lokacija. Na Begeju iskusni ljubitelji riblje čorbe takmičili su se čija će čorba najviše poena sakupiti i biti proglašena za najbolju, za to vreme ljubitelji vode i Begeja imali su priliku da se po Begeju vozaju čamce sa čijim je vlasnicima Šuvak Dimitrijem i Nađ Stefanom , Savet Mesne zajednice imao dogovor. U samom centru sela na spomen česmu stradalim Perležanima u drugom svetskom ratu , članovi Saveta Mesne zajednice Perlez položili su venac, a Julijana Mrkonja Marić pročitala prigodan govor.

Pored česme podignut je jarbol i na njega podignuta zastava Srbije koju su pre podizanja osveštali i molitvu stradalima očitali lokalni sveštenici jerej Aleksandar Nišević i protonamesnik Petar Šljokić. Polaganju venca prisustvovali su potomci stradalih. Nakon polaganja venaca članovi Saveta i gosti prošetali su pešačkom stazom u centru sela i u svetosavskom domu održana je svečana sednica Saveta Mesne zajednice Perlez. Zvanicama na svečanoj sednici obratili su se predsednik Saveta  MZ Perlez Dejana Marjanac i gradonačelnik grada Zrenjanina Simo Salapura.

Početak sednice obeležilao je izvođenje pesme ’’Nedam’’ od strane Milice Dosković operske pevačice.  Od ranih jutarnjih sati tog istog dana kod spomen česme na ražnju se okretao bik. Organizator ovog događaja- pečenjai posluženja pečenog mesa organizovalo je LU’’Jednistvo ’’ Perlez u saradnji sa savetom Mesne zajednice Perlez.Kao isva dešavanja u vreme slavskih dana i ovo je bilo vrlo posećeno. Bika za pečenje donirao je Jan Vrška kao poklon perležanima i svima koji u dane slave dodju u Perlez.

Kasnije tokom večeri sa letnje pozornice u dvorištu MZ Perlez odjekivali su zvuci roka i bluza na koncertu koji je organizovao Omladinski klub. Tačno u ponoć nebo nad Perlezom prošarao je veliki vatromet koji je upriličio Savet MZ Perlez. Trinaestog avgusta ujutru kao što tradicija nalaže oštro oko sedamdeset lovaca koji su stigli sa svih strana nišanilo je i pogađalo glinene golubove na tradicionalnom takmičenju u gađanju glinenih golubova. A posle nedeljnog ručka oko jedan sat prostor ispred zgrade MZ Perlez ispunila je graja i smeh dece uzrasta od 4 do 14 godina. Deca su se okupila jer je savet Mesne zajednice Perlez organizovao dečiju likovnu radionicu a gost dece i organizatora bio je Slavko Živanović, vajar. Pozivu za likovnu radionicu odazvala su se perleska deca i deca koja su u gostima a dolaze iz svih krajeva Srbije i dijaspore.

Savet MZ Perlez pripremio je osveženje za učesnike i njihove roditelje. Nešto malo dalje na košarkaškom terenu igrao se basket 3×3. Dvanaest ekipa odmerilo je snage u ovom sportu. Pobednicima trunira čestitao je i nagrade podelio Strahinja Stojačić prvak sveta u basketu. Savet Mesne zajednice koji je relativno kratko aktivan u ovom sazivu postarao se da se sve manifestacije održavaju po ustanovljenom dogovoru čemu su svedoci bili mnogobrojni posetioci Perleza.

Fotografi: Miodrag Plavsic, Zorica Holasek, Misic Nenad, Slobodan Lalic

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022