Prava lepotica, Palata Dunđerski nekada deo kompleksa bečkerečke pivare [FOTO]

Zrenjanin – Palata Dunđerski

Podelite vest

Palata Dunđerski sagrađena je u stilu secesije, između 1905. i 1906. godine. Nakon izgradnje predstavljala je deo kompleksa bečkerečke pivare, na koju se nadovezuje, i koja je, takođe, bila u vlasništvu porodice Dunđerski.

Arhitektura

Projektanti ovog objekta bili su Karolj Močanji i Marcel Sekelj, građevinski majstori. Palata je zidana kao stambeno-poslovni objekat. Duže krilo zgrade je okrenuto Žitnom trgu, dok je kraće krilo okrenuto Begeju.

Na samom uglu nalazila se kafana i svečana sala sa muzičkim podijumom. U svečanoj, Plavoj sali, okupljali su se građani povodom raznih proslava, balova i sličnih svečanosti. Služila je čak i za iznajmljivanje ili održavanje izložbi. Iz ove zgrade Lazar Dunđerski je rukovodio pivarom kada je boravio u gradu.

Prostorije na spratu su se koristile za odmor i razonodu.

Naizmenično su se smenjivale dečije spavaće sobe i sobe za odrasle, za poslugu, gostinski saloni, trpezarije sa kuhinjom i kupatila. Luksuzan, šestosoban stan vlasnika palate zauzimao je ugao građevine na spratu. Ugao zgrade je naglašen zaobljenim erkerom sa kubetom na vrhu. Posmatrano u celini, palata Lazara Dunđerskog pokazuje, da se pri njenom komponovanju vodilo računa da objekat bude u skladu sa susednim, postojećim objektima.

Na zgradi su tokom 2018. i 2019. godine izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

Palata Dunđerski nalazi se zajedno sa zgradama nekadašnjeg pivarskog kompleksa u proširenoj zoni zaštićenog ambijenta starog jezgra Zrenjanina. Sama građevina je spomenik kulture od velikog značaja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px