Ove godine JESEN je počela noćas u 03:03h po srednjoevropskom vremenu!

Zrenjanin – Počela jesen

Podelite vest

Dok je kod nas stupila jesen koja će trajati će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta tačnije do 21. decembra kada počinje zima, u istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće.

jesen

Jesen je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo septembra, ceo oktobar, novembar i deo decembra, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo marta, ceo april, maj i deo juna. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevnicu, koja obično pada oko 23. septembra, dan i noć traju po 12 sati.

Neke kulture smatraju jesenju ravnodnevicu „sredinom jeseni“, dok druge sa dužim temperaturnim kašnjenjem tretiraju ravnodnevicu kao početak jeseni. Na engleskom govornom području, jesen je tradicionalno počinjala Lamas danom i završavala se oko Noći veštica, približne sredine između leta, jesenje ravnodnevice i sredine zime. Meteorolozi (i Australija i većina zemalja umerene klime na južnoj hemisferi) koriste definiciju zasnovanu na mesecima po gregorijanskom kalendaru, pri čemu su jesen septembar, oktobar i novembar na severnoj hemisferi, i mart, april i maj na južnoj hemisferi.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022