Otvorena izložba „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras” [FOTO]

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Sinoć je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano otvorena izložba pod naslovom „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras” a portal volimzrenjanin.com bio je jedini medij koji je ispratio otvaranje ove izuzetne izložbe u Narodnom muzeju.

Izložba predstavlja publici radove dve umetnice različitog senzibiliteta koje spaja ljubav prema krhkosti i prozirnosti stakla, ali i snazi veze koju pruža metal. Obe umetnice aktivno koriste tehniku vitraža (i tifanija), koja ih je dovela do stvaranja sopstvenog i prepoznatljivog izraza.

Na izložbi su predstavljeni različiti upotrebni predmeti poput vitraža, ogledala, visuljaka za prozore, satova, nakita i dr.

Dejan Vorgić autor izložbe„Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”, kustos Zbirke primenjene umetnosti Nardnog muzeja Zrenjanin podsetio je da je ovo svojevrsni aneks izložbi „Češko presovano staklo u ogledalu” kojom Narodni muzej Zrenjanin obeležava Međunarodnu godinu stakla i dodao:

“Poštovani posetioci, prijatelji i saradnici. Velika mi je čast što mogu da vam predstavim umetnice staklenog sjaja Jelenu i Janju. Obe autorke kao polaznu osnovu svog umetničko-istraživačkog puta grade na tehnici vitrža na kombinaciji dva medijuma odnosno materijala, prozirnog krhkog kolorisanog stakla, koje je uvezano snažnim i elastičnim metalom. Tradicija vitraža počinje još u ranom srednjem veku. Kod nas je prvi put zabeležena prilkom gradnje manastira Studenica.

„U Zrenajninu je vitraž prisutan još od vremena druge polovine 19. veka i njime su ukrašavane zgrade kao što je Gradska kuća tj ranije zgrada Županije, verski i privatni objekti. Dasnašnjom izložbom podsećamo da ova tehnika i dalje živi a ove dve umetnice različitih senzibiliteta trasiraju put novim vrednosnim sistemima. Ovom izložbom Narodni muzej je dostigao svojevrsni vrhunac u obeležavanju međunarodne godine stakla. Sa ovim otvaranjem dobilo smo faktički tri aktuelne postavke posvećene staklu.” zaključio je Dejan Vorgić i zvanično proglasio izložbu otvorenom.  

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022