Otvorena izložba „Kozara 1942“ u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin – Kozara 1942

Podelite vest

Sinoć je u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena izložba pod nazivom „Kozara 1942“.

Ovu izložbu su povodom obeležavanja osamdesete godišnjice nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hiljada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja priredili Muzej žrtava genocida, u saradnji sa Memorijalnim muzejom na Mrakovici.

„Pozdrav svima, pozdravljam vas u ime Narodnog muzeja Zrenjanin. 15. marta 2022. godine u sali Gradskog veća u prisustvu gradonačelnika potpisan je protokol o saradnji između svih ustanova kulture grada Zrenjanina i Muzeja žrtava genocida iz Beograda, odnosno sa direktorom Dejanom Ristićem, kako bi programi u oblasti kulture, obrazovanja, naučno istraživačkog rada, kulture sećanja, umetnosti i izdavaštva, koje realizuje Muzej žrtava genocida, bili dostupni što većem broju građana.

Kao rezultat ove saradnje je izložba Kozara 1942. godine, koja je nastala povodom obeležavanja osamdesete godišnjice nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hiljada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja, i koja je posvećena afirmacijama kulture sećanja na tragična stradanja civila počinjena u genocidu NDH nad srpskim narodom.

Kozara je danas, 80 godina nakon stradanja, i dalje jedan od najvažnijih simbola tragedije Srpskog naroda u NDH.

Ovom izložbom Muzeja žrtava genocida i Memorijalnog muzeja na Mrakovici, Narodni muzej Zrenjanin doprinosi kulturi sećanja na sve žrtve genocida počinjenih nad našim narodom.

Nadam se da će se dobra saradnja između naših muzeja nastaviti u budućnosti i da ćemo zajedno negovati kulturu sećanja. “, rekao je direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Siniša Onjin.

„Meni je čast da večeras prisustvujemo ovde u Sali Narodnog muzeja u Zrenjaninu gde otvaramo izložbu posvećenoj jednom od najvećih stradanja Srpskog naroda u 20. veku i najvećem stradanju Srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Veliko mi je zadovoljstvo što su kolege iz Memorijalnog muzeja na Mrakovici Marina Ljubičić Bogunović i Boris Radaković ovde sa nama jer smo svi zajedničkim snagama upriličili da na jedan verodostojan način obeležimo 80 godina od stradanja Srpskog naroda na Kozari.“, rekao je Bojan Arbutina, jedan od autora izložbe i istoričar doktorant.

Postavku upotpunjavaju dve publikacije. U pitanju su dvojezični, srpsko-engleski, katalog izložbe i zbornik izabranih svedočanstava i arhivalija o kozaračkoj epopeji pod naslovom ,,Kozara 1942. godine: Odabrana svedočanstva i dokumenti“.

Na izložbi su, pored ostalog, po prvi put od okončanja Drugog svetskog rata predstavljeni pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari (tzv. slikopisi NDH).

Nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, viša kustoskinja – istoričarka Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba će trajati do sredine janura 2023. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px