Otvoren Mesec Matice srpske u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin – Mesec Matice srpske

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru od 9. do 30. maja održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini sa posebnim osvrtom na Banat, očuvanja srpskog jezika i pisma, kao i značaju zadužbinarstva kod Srba na čijim temeljima je i nastala Matica srpska. Zasebno predavanje biće posvećeno Milošu Crnjanskom.

Otvaranje manifestacije je održano sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina. Posetiocima su se obratiti Generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić, Goran Marinković, direktor Kulturnog centra i Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.

Nakon otvaranja prvo predavanje je održao prof. dr Goran Vasin, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, na temu „Srpska Vojvodina -175 godina Majske skupštine“. Prof. dr Goran Vasin govorio je o značaju Majske skupštine za srpski narod u Vojvodini, istorijskim okolnostima koje su predhodile odlukama skupštine, kao i posledicama koje su donete odluke na Majskoj skupštini imale u  turbulentnim vremenima za Austrougarsku monarhiju i narode koji su živeli pod njom.

Na samom početku, urednik tribinskog programa Kulturnog centra Đorđo Prstojević nam je približio i objasnio sam koncept ove manifestacije:

„Kulturni centar Zrenjanina, zajedno sa Maticom srpskom organizuje manifestaciju mesec Matice srpske u Zrenjaninu. Svi programi će se dešavati u Kulturnom centru svakog utorka u mesecu. Danas je svečano otvaranje a nakon toga imamo tribinu ili predavanje prof. dr Gorana Vasina, profesora sa Filozofskog fakulteta koji će govoriti o značaju odluka koje su donete na majskoj skupštini pre 175 godina kada je u pitanju bila Srpska Vojvodina.

Sledeća tribina će biti 16. maja, to je tribina koja će se baviti zadužbinarstvom Matice srpske sa posebnim akcentom na Banat. Na toj tribini će predavač biti Jelena Veselinov, upravnik poslova u Matici srpskoj i master pravnih nauka.

„Pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina, Kulturni centar i Matica srpska organizuju dane Matice srpske u Kulturnom centru Zrenjanina. Ova saradnja je nastala iz potpisanog sporazuma grada Zrenjanina i Matice srpske, odnosno gradonačelnika Sime Salapure i Matice srpske. Tema ove 4 nedelje u maju biće očuvanje identiteta Srba u Vojvodini, a bićemo usresređeni na Banat. Predavači su eminentni profesori univerziteta, akademici, tako da će ova manifestacija sigurno biti od velikog značaja za naše učenike i trudićemo se da i sledeće godine ova manifestacija bude tradicionalna.“, rekao je direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.

mesec matice srpske zrenjanin 011
Direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković

„Grad Zrenjanin i Matica srpska potpisali su protokol o saradnji i mesec Matice srpske u Zrenjaninu jeste jedan segment te saradnje. Matica srpska se približava svojim velikim jubilejima, 200. godišnjici letopisa Matice srpske i 200. godišnjici osnivanja Matice srpske 2026. godine.

U maju mesecu u Zrenjaninu smo predvideli 4 predavanja, večeras je predavanje prof. dr Gorana Vasina, koji će govoriti o majskoj skupštini 1848. godine. Prošlo je 175 godina od ovog događaja koji je bitno oblikovao politički program i istoriju Srba na teritoriji južne Ugarske u velikoj revoluciji 1848/49. godine.

Mislim da će Matica srpska iduće godine, kada bude 200 godina obeležavanja letopisa Matice srpske biti još snažnije prisutna u Zrenjaninu. “, rekao je dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske.

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px