Otvoren 17. likovni salon 30X30 u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanina

Podelite vest

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvoren 17. likovni salon 30X30. U okviru salona predstavljeni su radovi izabranih učesnika ovogodišnjeg likovnog konkursa 30X30 koji je u septembru, ove godine, raspisao Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Nakon svečanog otvaranja proglašeni su i najuspešniji učesnici  – dobitnici nagrada.

Likovni salon, koji se nalazi u izložbenom salonu KCZR, biće otvoren do kraja decembra 2022. a nakon toga gostovaće u Beogradu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu.

Žiri u sastavu Ana Stanar, istoričarka umetnosti, mr Vukašin Milović i mr Milutin Mićić, akademski slikar dodelio je i tri nagrade. Dobitnik prve nagrade je Tomislav Todorović za rad „Skulptura u staklu“ , druge Maja Poljak Petrović za rad „Polje maka“ a dobitnica treće nagrade za rad „Tamni kvadrat“ je Danijela Bogićević.

Mr Milutin Mićić, autor projekta

„Lepa je stvar da ovo traje već 17 godina, što nije malo, i lepo je reći a ovo ide uzlaznom linijom. Ja sam sebi dao neki zadatak da ako bi ovo krenulo silaznom linijom ja bi prestao da radim ovaj projekat, a kako on traje i kvalitetan je, autori se odazivaju i potreban je Srbiji i okruženju, onda zaista ima smisla utrošiti energiju i nastojati da ovo traje i dalje.

Bilo nam je teško da odaberemo pobednike i uvek je to teško, ali zaista to radimo odgovorno i trudimo se da to bude razložno.

Svake godine pristigne između 250 i 300 autorskih radova, ove godine je 256 autora poslalo radove. Mi smo odabrali 183 rada i bilo nam je zaista teško, ali smo ipak ograničeni katalogom i prostorom.

Ja se svake godine potrudim da odaberem problemski zadatak a ne temu, zato što je tema ograničavajuća ali problemski zadatak nije ograničavajuć ni za jednu poetiku. Ove godine sam se opredelio za Preobraženje – Isus je to uspeo da li možemo i mi. Mislim da je to jedan neobičan naziv ali je u skladu sa vremenom u kojem živimo gde je neophodno i potrebno da se dogodi preobraženje čoveka u tom kvalitativnom smislu.“

Goran Marinković, direktor Kulturnog centra

„Svakako, 30×30 je jedan od najznačajnijih programa Kulturnog centra ali i najveći i najzahtevniji. I ove godine se javilo preko 230 autora iz regiona. Imamo po jedan rad iz Italije, iz Belorusije, tako da je vrlo značajan jer nam se autori javljaju sa svih strana.

Najzahtevniji je jer moje kolege iz Kulturnog centra od raspisa konkursa, koji je negde u septembru, pa sve do završetka projekta u martu ili aprilu, dosta rade na organizaciji ovog projekta.

Mi smo zaista ponosni na ovaj projekat, ove godine 17ti po redu, sledeće godine slavimo punoletstvo, tako da se nadamo da ćemo i sledeće godine imati ovakav odziv i ovakav kvalitet radova. Čestitamo svakako prvonagrađenima, ali i ostalim autorima koji su učestvovali na ovom projektu. Žao mi je što ne mogu svi da se nađu u postavci i na katalogu ali mnogo nas ima i ne možemo da upriličim da svi imaju svoju postavku, zbog kapaciteta Kulturnog centra.“

„Ovo je moje prvo učešće na ovakvoj manifestaciji međunarodnog karaktera u Zrenjaninu i moje prvo gostovanje u Zrenjaninu, veoma mi je drago i veliko je zadovoljstvo da ovde učestvujem i da moj rad bude izabran od strane žirija kao jedan od nagrađenih.

Što se tiče same slike, ona je deo triptiha koji je inspirisan prirodom, triptiha crvenih polja ili polja bulki ili polja maka da  budem konkretnija u ovom slučaju. Na tom platnu, kao i na ostalim iz tog ciklusa, sam radila u nekom vremenskom periodu od 10 godina, jednim delom u inostranstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde sam živela 14 godina, tako da sam bila motivisana motivima sa ovog podneblja.

Služeći se fotografijama kao predlošcima ja sam napravila jedan ciklus slika od manjih formata 30×30 do nekih većih monumentalnih formata. Tako da je to eto jedna priča inspirisana našom zemljom u malom ali rađena negde van naše zemlje, na Bliskom istoku.“, rekla je Maja Poljak Petrović, dobitnica druge nagrade.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px