Otvaranje izložbe „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 21. oktobra 2022, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba pod naslovom „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”.

Izložba predstavlja publici radove dve umetnice različitog senzibiliteta koje spaja lјubav prema krhkosti i prozirnosti stakla, ali i snazi veze koju pruža metal. Obe umetnice aktivno koriste tehniku vitraža (i tifanija), koja ih je dovela do stvaranja sopstvenog i prepoznatlјivog izraza. Na izložbi će biti predstavlјeni različiti upotrebni predmeti poput vitraža, ogledala, visulјaka za prozore, satova, nakita i dr.

Izložba „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”, čiji je autor Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti NMZ, svojevrsni je aneks izložbi „Češko presovano staklo u ogledalu” kojom Narodni muzej Zrenjanin obeležava Međunarodnu godinu stakla. Tehnika vitraža u gradu na Begeju je prisutna od poslednjih decenija 19. veka pa sve do danas. Tokom vremena menjala je svoju formu, oblik i stilske karakteristike prilagođavajući se istorijskim prilikama, ali i socijalnim i društvenim okolnostima.

Zrenjaninka Janja Pađen (1964) završila je tromesečni kurs primenjene tehnike vitraža (tifani), kurseve za izradu srebrnog i zlatnog nakita i skulpturu u keramici u Izraelu.

Od 1995. radi unikatne predmete i stvara bajkoviti svet inspirisan živim svetom iz prirode, svakodnevno osvajajući nove tehnike, materijale i načine izražavanja, kao što su ovladavanje emajlom na bakru, mozaičkim tehnikama, fuzijom stakla (2014) i dr. Istraživački duh vodio ju je ka stvaranju brenda „Staklene iskre” i registrovanju umetničke radionice (2013). Dobitnik je sertifikata za stare i umetničke zanate „Otvorena šaka”, koje dodelјuje Ministarstvo privrede.

Aktivan je saradnik Srpskog Narodnog pozorišta iz Novog Sada za koje izrađuje kostimografske detalјe. Učestvovala je u više humanitarnih akcija i vodila brojne radionice obučavajući decu i odrasle tehnikama, kao što su vitraž, mozaik i izrada nakita.

Jelena Matejić Taras (1975) je završila srednju Školu za dizajn u Beogradu. Iako po profesiji grafički dizajner aktivno se posvetila starom umetničkom zanatu – izradom vitraža.

Osnovu tehnike učila je u radionici Marije Kovač (Bel Art) iz Beograda, ali do nadogradnje i usavršavanja dolazi samostalnim putem, stvarajući pritom sopstveni stil.

Za dvadeset godina aktivnog rada izvela je više desetina vitraža od kojih su brojni ugrađeni u poslovne i stambene enterijere. Najveći izvedeni vitraž za privatnu kuću u Srbiji ima površinu od 11 kvadratnih metara.

Pored klasičnog vitraža izrađuje i upotrebne predmete kao što su različiti rasvetni elementi, dekorativne kutije, krstovi i kandila, nakit i dr.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022