Otvaranje izložbe „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. Godine“

Zrenjanin – Najava izložbe

Podelite vest

U petak, 29. aprila 2022. godine, sa početkom u 17 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara.

Izložba „Strma ravnica“ obeležava jubilej jednog veka kolonizacije vojvođanskih oblasti. Nakon Prvog svetskog rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca došlo je do značajnih demografskih promena. Dobrovoljci srpske vojske imali su pravo na obećanu im zemlju u mladoj državi. Najveći broj kolonista dobrovoljaca dolazio je iz dinarskih predela Kraljevine SHS, tačnije Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, ali i iz Banata, Bačke, Baranje, Srema i Slavonije. Zajedno sa kolonističkim talasom pomeralo se i lokalno slovensko stanovništvo dok su iz Mađarske i Rumunije pristizale one srpske porodice koje su se odlučile da optiraju i nasele se u novonastaloj južnoslovenskoj državi.

Kao rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, izložba „Strma ravnica“ predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima. Od odlikovanja, oružja, dokumenata, narodnih nošnji do poljoprivrednih radila, građe, alata, pokućstva i fotografija. Izložbu prate dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovoljačkih porodica, rušenja spomenika Kralja Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovoljačkih naselja i pravljenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista.

Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovoljaca. Uz njihovu pomoć, ali i uz pomoć recenzenata, stručnih saradnika, kolega, prijatelja i ostalih ljudi dobre volje izložba „Strma ravnica“ javnosti predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovoljaca kolonista iz Velikog rata.

Nadležni kustosi u zrenjaninskom Narodnom muzeju su Vladislava Ignjatov, viši kustos istoričar, i Aleksandra Đukić, kustos etnolog-antropolog. Izložba će trajati do kraja maja 2022. godine.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022