Otvaranje izložbe „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. Godine“

Zrenjanin – Najava izložbe

Podelite vest

U petak, 29. aprila 2022. godine, sa početkom u 17 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara.

Izložba „Strma ravnica“ obeležava jubilej jednog veka kolonizacije vojvođanskih oblasti. Nakon Prvog svetskog rata i formiranja Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca došlo je do značajnih demografskih promena. Dobrovolјci srpske vojske imali su pravo na obećanu im zemlјu u mladoj državi. Najveći broj kolonista dobrovolјaca dolazio je iz dinarskih predela Kralјevine SHS, tačnije Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, ali i iz Banata, Bačke, Baranje, Srema i Slavonije. Zajedno sa kolonističkim talasom pomeralo se i lokalno slovensko stanovništvo dok su iz Mađarske i Rumunije pristizale one srpske porodice koje su se odlučile da optiraju i nasele se u novonastaloj južnoslovenskoj državi.

Kao rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, izložba „Strma ravnica“ predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima. Od odlikovanja, oružja, dokumenata, narodnih nošnji do polјoprivrednih radila, građe, alata, pokućstva i fotografija. Izložbu prate dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovolјačkih porodica, rušenja spomenika Kralјa Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovolјačkih naselјa i pravlјenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista.

Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovolјaca. Uz njihovu pomoć, ali i uz pomoć recenzenata, stručnih saradnika, kolega, prijatelјa i ostalih lјudi dobre volјe izložba „Strma ravnica“ javnosti predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovolјaca kolonista iz Velikog rata.

Nadležni kustosi u zrenjaninskom Narodnom muzeju su Vladislava Ignjatov, viši kustos istoričar, i Aleksandra Đukić, kustos etnolog-antropolog. Izložba će trajati do kraja maja 2022. godine.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px