Otvaranje izložbe „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“

Zrenjanin - Najava izložbe

Izložba pod nazivom „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“ biće svečano otvorena u petak, 17. maja u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na izložbi će biti predstavljeno 50 dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Petra Dobrovića, Ivana Radovića, Marka Stupara i mnogih drugih, u tehnikama ulja na platnu, ulja na kartonu, crteža olovkom, linoreza i dr. Kroz nekoliko tematskih celina, publika će moći da vidi portrete, aktove, vedute i kadrove gradova, primorske motive, mrtvu prirodu i teme iz socrealizma.

Sva dela koje će biti predstavljena deo su zaostavštine porodice Janićević iz Beograda i često su izlagana u okviru značajnijih monografskih i tematskih izložbi u zemlji. Dela pojedinih autora tematski korespondiraju sa delima istih koje Narodni muzej Zrenjanin čuva i prezentuje u okviru stalne postavke Likovne zbirke, a publika će imati priliku da vidi i izuzetna slikarska dela srpskih i jugoslovenskih autora koji su znatno ređe bili predstavljani.

Autorka postavke je Ivana Arađan, viši kustos – istoričar umetnosti, a saradnici na izložbi su istoričari umetnosti Vladimir Janićević i Milan Janićević. Izložba će biti dostupna publici do 1. jula 2024. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px