NAJAVA: Otvaranje izložbe skulptura i crteža „Tekton“ u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Svečano otvaranje izložbe skulptura i crteža „Tekton“, likovnih umetnika Mine Rakidžić Dostanić i Jovana Dostanića, biće upriličeno u utorak, 17.10.2023. u 19.00 časova u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode). Izložba će trajati do 27.10.2023. Radno vreme galerije: 17.00 – 19.30.

Izložba Tekton je zamišljena kao zajednički projekat Mine Rakidžić i Jovana Dostanića koji se sastoji iz crteža i skulptura. Projekat se zasniva na međusobnoj komunikaciji dva različita medija i njihovom reciprocitetu koji za cilj ima jednostavno formiranje vizuelnog sklada. 

Skulptorska forma je kroz fotoaparat prenešena je u dvodimenzionalnu sliku, koja je kroz virtuelnu pretragu povezana sa sličnim vizuelnim sadržajem. Pronađeni sadržaj prerasta uz još malo obrade pretpostavljeni crtež. Prema tom crtežu nastaje nova skulptura koja potom ponovo prolazi kroz istu proceduru. Pitanje uzroka i posledice, odnosno inspiracije i utiska je jedno od ključnih aspekata ovog projekta. U kojoj meri tuđ rad može biti inspiracija, šta je preuzimanje sadržaja i koliko su rastegljive granice originalnosti? Demistifikacija stvaralačkog procesa i uzajamnost umetničkih praksi kao rezultat daje „Tekton“. Reč “tekton” nosi težinu građenja, zidanja, sklopa, zajedinštva elemenata. Ona ukazuje na umeće, zanat, ali i na proces i na stabilnost. Ona se odnosi na odnos elemenata u okviru svakog rada, na odnos radova različitih medija stavljenih u isti kontekst ali i na saradnju dve umetničke prakse.

Procesualnost u ovom projektu ima značajno mesto. Osim rasvetljavanja banalnog procesa istraživanja, prisutna je dimenzija procesa kroz koji prolaze materijali. Sa jedne strane korodirani komadi metala za cilj imaju da daju efekat starine i istorije dok sa druge strane požuteli stari papiri na kojima su crteži asociraju na stara dokumenta, mape, na prošlost i uspomenu. Na ovaj način imitirana je lažna istorija, dug vek i time pretpostavljen legitimitet jednog zapravo savremeno-površnog istraživanja.

Prinuđeni smo na selekciju informacija kojima smo zasuti svakodnevno. Ovom izložbom predlažemo jedan mogući metod selekcije informacija. Pažljivo odabrani sopstveni rad provlačimo kroz “đubrište” interneta i nasumičnosti i ponovo pažljivom selekcijom dolazimo do rešenja koja nastoje da zadovolje kriterijume solidne kompozicije unutar radova kao i vizuelnog sklada radova unutar postavke.

Ova izložba je posebna prema istim onim ranije pomenutim parametrima posebnosti. Dakle, upravo neposebnost likovnog jezika i nesugerisanje živih asocijacija su od suštinskog značaja. Razrađivanje slika i objekata vizuelne sličnosti rezultuju prikazanim rešenjima. Kroz haos i kovitlac interneta a uz pomoć intuicije, akumuliranog znanja i formiranog stava prečišćavaju se i kristališu potencijalno sofisticirana rešenja u formi crteža i skulptura.

Mina Rakidžić Dostanić (1991, Beograd) završila je 2013. osnovne a 2015. godine master akademske studije grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. 2021. završila doktorske umetničke studije na istom fakultetu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2016. godine. Od 2019. godine radi na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju umetničkog saradnika. Dobitnica je više nagrada i stipendija.

Kontakt: www.behance.net/minarakidzic ; minarakidzic@gmail.com ; +381 61 196 9991 .

Jovan Dostanić (1992, Beograd) diplomirao je 2014. godine, a 2016 završio i master studije vajarstva na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 2022. završio doktorske umetničke studije na istom fakultetu. Priredio je šest samostalnih i učestvovao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za uspehe tokom studija. Školske 2016/2017. godine bio je angažovan na matičnom fakultetu kao student demonstrator na predmetu Vajarske tehnologije i Skulptura u metalu. Aktivno sarađuje sa nekoliko vajarskih ateljea, učestvujući u brojnim privatnim i javnim skulptorskim projektima u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi prisutni su više domaćih i stranih kolekcija.

Kontakt: yoxdost@gmail.com ; +381 61 196 9991 .

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px