NAJAVA: Otvaranje izložbe „Samo da (po)kažem” Nenada S. Lazića u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Svečano otvaranje izložbe „Samo da (po)kažem” – plakat kao odjek savremenih društvenih izazova, Nenada S. Lazića, likovnog umetnika iz Novog Sada, biće upriličeno u petak, 7. 6. 2024, u 19.00 časova u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode). Izložba će trajati do 21. juna 2024. godine. Radno vreme galerije: 17.00 – 19.00.

Nenad S. Lazić diplomirani grafički dizajner i vizuelni umetnik, rođen je 1974. godine u Zrenjaninu.  2002. godine diplomirao je na Odseku za grafičke i vizuelne komunikacije Akademije umetnosti u Novom Sadu. 

Autor je više desetina vizuelnih identiteta i dizajna za širok spektar publikacija, knjiga, časopisa, kataloga, ambalaže i internet prezentacija. Realizovao je 13 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Ujedno je i dobitnik više od 30 nagrada iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna.

„Samo da (po)kažem” – plakat kao odjek savremenih društvenih izazova

Izložba plakata Nenada S. Lazića, akademskog umetnika iz Novog Sada, koja se pod provokativnim nazivom „Samo da (po)kažem“ održava u umetničkoj Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanin, svojom izabranom tematikom usmerenom na osvetljavanje fenomena Zeitgeist predstavlja produbljenu refleksiju o društveno-istorijskim prilikama našeg vremena i izazovima koji se postavljaju pred aktuelnu društvenu stvarnost. Izložba istražuje širok spektar tema, od epidemije COVID-19 i njenih posledica, do ratnih događanja, različitih oblika diskriminacije i izazova savremene demokratije fokusirajući se na vizuelni aspekt plakata i njegovu sposobnost da kroz rafiniran estetski doživljaj opomene i mobiliše društvo.

U obilju savremenih socioloških fenomena, autor je iz svog bogatog plakatskog opusa izdvojio za ovu izložbu jedan njegov manji deo koji je koncipiran i oblikovan tako da u vidu mozaika prikaže različite aspekte naše svakodnevnice. Kroz sugestivan likovni izraz koji karakterišu upadljive boje i skladna svedena kompozicija, plakati nose snažne poruke koje podstiču na preispitivanje kako pojedinca tako i društva u celini. Autorova likovna rešenja deluju kao kodovi skrivenih poruka koje kod posmatrača izazivaju postojanu refleksiju u vidu postepenog dekodiranja njihovog višeslojnog tematskog i umetničkog tkiva.  

Autor Nenad S. Lazić je jasno vizualizovao određene osetljive društvene teme kako bi preneo snažnu poruku. Izložba „Samo da (po)kažem“ podseća posetioce na moć koju poseduje svaki pojedinac i potrebu za glasom u svetu obeleženom socijalnim nejednakostima. Ona nije samo izložba umetničkog stvaranja, već i poziv svima nama da se aktivno uključimo u dijalog o savremenim društvenim izazovima. Svako od nas ima pravo i obavezu da (po)kaže!

                                                                                   Nikolaj Hlebnjikov

#design #poster #posterart #exhibition #aluz #upidiv #zdi #zmajevedecjeigre #idvojvodina #zrenjanin #vojvodina #srbija #nenad_s_lazich #lazich

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px