NAJAVA: Otvaranje izložbe „Predeli lica“ likovne umetnice Rajne Krulj u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Svečano otvaranje izložbe “ PREDELI LICA “, likovne umetnice Rajne Krulj, biće upriličeno u petak, 12.1.2024, u 20.00 u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode).Izložba će trajati do 25.1.2024. Radno vreme galerije: 16.00 – 18.00; subota; 11.00 – 13.00.

Rajna Krulj, rođena 1961. u Zrenjaninu. Studirala je medicinu i književnost a 1999. godine diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Halila Tikveše i profesora Jovana Rakidžića. Dobitnik je nagrade „Milivoj Nikolajević“ za crtež – studiju i za najbolji ostvareni uspeh na prvoj godini studija. Izlagala je više puta samostalno, kao i na više kolektivnih izložbi. Bavi se performansom, te se tako na sajmu Art – Expo 2004. godine u Novom Sadu predstavila radom „Ljudi – ikona Božja.

Njen kratkometražni eksperimentalni film „Noć svetla, svetla kao dan“ prikazan je 2003. godine na 50. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. 2004. godine imala je izložbu pod nazivom Esse homo u Novom Sadu u galeriji Zavoda za zaštitu kulture Vojvodine „Most“, zatim u istom gradu 2005. godine u galeriji „Podrum“ bila je njena izložba pod nazivom „Na vodi dubokoj svet se ljulja“. 2007.godine imala je izložbu „Prisutnost“ u galeriji Haos u Beogradu. Svojim radovima učestvovala je u pratećem delu programa Međunarodnog festivala igre 2014. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. 2016. godine imala je izložbu „Zapamti ovaj svet, o zapamti ga, ipak“, u Velikom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu. 2018. godine u Galeriji Muzeja rodne kuće Đure Jakšića u Srpskoj crnji predstavila se izložbom „Pobratimstvo lica u svemiru“, a 2019. godine u Kulturnom centru Zrenjanina sa izložbom „I sam si pesma“. 2019. godine izlaže crteže i čita svoju poeziju u Narodnoj biblioteci u Trebinju. Iste godine, u Savremenoj galeriji u  Mostaru izlaže crteže pesnika povodom 100 – tih Šantićevih večeri poezije. 2020. godine izlaže u  Modernoj galeriji „Jovo  Ivanović“ u Budvi crteže pod nazivom „Stihom i kistom do vječnosti“ a 2021. godine u galeriji „Velimir Leković“ u Baru izlaže crteže pod nazivom  „Vidici“. Učesnik je brojnih umetničkih kolonija. Njene slike se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu kao i u više javnih ustanova. Bavi se i pedagoškim radom. Živi i radi u Zrenjaninu.

PREDELI LICA

„Zvezdanog neba i ljudskog lica nikad se čovek ne može nagledati. Gledaš i gledaš, i sve je viđeno a neznano, poznato a novo.“    Ivo Andrić

Ova Andrićeva misao možda najbolje oslikava moju potrebu da opet i opet crtam i slikam ljudska lica. Još od izložbe i performansa „Ljudi- ikona Božja“ pa preko izložbe „Ecce homo“ i „Prisutnosti“, izložbe „Zapamti ovaj svet, o zapamti ga, ipak“ sve do izložbi „I sam si pesma“ i „Vidici“, brojna su lica isplovila na pučinu mojih interesovanja. Slikati i crtati portrete svojevrsna je avantura duha, veliki izazov, i tek sad razumem, i hrabrost, hrabrost Susretanja. Zato što je za svaki Susret sa čovekom potrebna hrabrost, a bez Susreta nema ni dobrog portreta.

„Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice…“ I ta potreba za „licem u lice“, naša žeđ za večnošću Trenutka, taj paradoks boravka u ovom svetu i glad za ljubavlju, spoznaja da samo putem ljubavi već ovde možemo biti u Raju, čini čoveka dostojnim imena njegovog.

Osmehom me obasjaj
Što silazi sa neba
Na lice kao na Tavor
Da pomislim
U oči dok te gledam
Dobro mi je ovde biti
               Rajna Krulj                              

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px