NAJAVA: Otvaranje izložbe fotografija „In the city“ Mihajla Stanisavca u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Svečano otvaranje izložbe fotografija „In the city“ Mihajla Stanisavca će biti upriličeno u utorak 9. aprila 2024. godine sa početkom u 19 časova u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode).. Izložba će trajati do 19. aprila 2024. godine. Radno vreme galerije:  17.00 – 19.00  

Mihajlo Stanisavac je rođen u Beogradu 1980. Diplomirao je 2006. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za grafiku. Član ULUS-a od 2008. Od 2012. živi u Parizu. Realizovao je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi, dobitnik je brojnih nagrada, grantova, rezidencija, akvizicija.

Fotografije na ovoj izložbi nastale su u Parizu u periodu između 2020-24. godine. Naslov ove serije fotografija pa i same izložbe je „In the city“, i u prvi mah, radi se o ličnom dnevniku svakodnevice a priča koja je ovde izložena odvija se na ulicama Pariza i njegove okoline.

„Svoje bavljenje fotografijom vidim kao sabiranje misli, a jedan od zadataka je i preispitivanje formule: U istu vodu i možeš i ne možeš da zagaziš dvaput; sama putanja se iz dana u dan ponavlja, ali je svaki momenat neponovljiv. Momenat vidim kao impuls čiji je rezultat slika, nastala posredstvom kamere.

Ove fotografije ponekad funkcionišu kao zasebne celine a ponekad zbir impulsa odnosno momenata, formira sekvencu, čiju strukturu čine različite pojave koje su deo vizuelnog jezika kao na primer ekspresija nekakvog pokreta, intervencija u prostoru, patina…Ali i sama geometrija lista i najvažniji aspekt – kompozicija. Jedan od ciljeva je takodje da se transponuje deo atmosfere i samog doživljaja grada u kome živim.“, rekao je autor Mihajlo Stanisavac.

Jedan deo ovih fotografija nastao je dakle tokom pandemije kovid i predstavlja svojevrstan komentar na pitanje koje se poslednjih godina često postavlja a glasi: Kako se nositi sa izolacijom; gde pojam izolacije nije potrebno nužno dovoditi u vezu sa pandemijom. Radni naslov ove serije je „In the city“ a radi se zapravo o dnevniku svakodnevnog života koji se odvija na ulicama Pariza i njegovih predgrađa, u prolazu. Lični aspekt ove priče mogao bi se okarakterisati kao sabiranje misli i u nekom širem smislu, kao što to često biva, neka vrsta autoportreta i preispitivanja formule: U istu vodu i možeš i ne možeš da zagaziš dvaput; obzirom da se sama putanja iz dana u dan ponavlja, dok sam se prilikom odabira samih frejmova rukovodio principom grafičkog lista, što znači da je naglasak na geometrizaciji, crno belim odnosima, svodjenju forme… Gde boja dolazi kao akcenat i evocira sinergiju različitih raspoloženja korone.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px