NAJAVA: Otvaranje izložbe crteža „Crno i belo“ Svetlane Jovanović u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Svečano otvaranje izložbe crteža „Crno i belo“, Svetlane Jovanović, likovne umetnice iz Beograda, u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode) biće upriličeno u petak, 10. 5. 2024, u 19.00 časova. Izložba će trajati do 24. 5. 2024. Radno vreme galerije: 17.00 – 19.00

Svetlana Jovanović je rođena 12.02.1978. godine u Šapcu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2003. godine.

Magistrirala je na interdisciplinarnim poslediplomskim studijama, grupa za višemedijsku umetnost, kod profesora Čedomira Vasića i profesora Vladana Radovanovića. Član je ULUS-a od 2004. god., a samostalni umetnik  bila od 2006. god. Od 2010. radi kao profesor crtanja i slikanja u srednjoj umetničkoj školi “Tehnoart Beograd“. Samostalno je izlagala 19 puta i učestvovala na velikom broju kolektivnih žiriranih izložbi.

„Crno i belo“-crteži
Crtež kao medij izražavanja je uvek polazište, inspiracija, veliki izazov i ishodište. Najiskreniji, najbolji sagovornik ali i kritičar za svakog ko se njime bavi. Svet mog dugogodišnjeg interesovanja i istraživanja je mikro svet travki, biljčica, cvetova, klasja, busenja, ali i su tu oduvek i visine, oblaci i njihovi čudesni oblici.

U starijoj seriji crteža beležim  ritam i formu iz prirode: trave, poljane, krošnje u cvatu,  mirisne livade… pitome, vlažne, sočne, vodene. Crtam pupoljke bulki,  srcolike trave, mlado žito, prve izdanke deteline, biljke iz bašte,… Crteži su dugo građeni, preslikavani, brisani ponovo crtani, usložnjavani u želji za sublimacijom ali i gustinom tkanja  crteža.

Dominira crtež ugljenom i crna, oštra i teška  u nošenju linije. Crna,  kroz koju osećamo bliskost sa fosilnim ostacima ugljenisanog makro pejzaža Zemljine kore. Beležim klijanja, pupljenja, rast, cvetanje, sazrevanje ali i umiranje. Ciklus života.

Drugi , noviji deo radova su veliki crteži oblaka, koji su u mašti  isti a u stvari neponovljivih formi i oblika postojanja. Ove crteže gradim ekspresivnim ali i studioznim crtežom , pored ugljena sad je tu i slojeviti crtež tušem i perom. Format ovih crteža, zbog same teme, je povećan pa ovde govorimo o poliptisima velikih dimenzija. Teškim  crtežima površine zemlje suprotstavljaju se masivni  a vazdušasti oblaci.

U raznovrsnim formama  pronalazim asocijativno bezgranično zanimljiv mikrosvet analogan makrosvetu. Zanimljive strukture i teksture imaju svoje poreklo u stvarnom bogatstvu prirode i iracionalnom naslućivanju beskonačnosti oblika oganizacije materije. U ovom ciklusu radova, koji se usložnjava kroz godine rada na njemu, svom mikrouniverzumu dajem važnost makrokosmosa slaveći Prirodu.

Svetlana Jovanović

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px