Otvaranje izložbe „Agrarno nasleđe Banata” u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Izložba “Agrarno nasleđe Banata” biće svečano otvorena u Salonu Narodnog muzeja u četvrtak, 24. novembra 2022, u 18 časova.

Ona predstavlјa zajednički projekat Etnološkog i Prirodnjačkog odelјenja zrenjaninskog muzeja, a autori su Rajka Grubić, muzejski savetnik – etnolog, i Nataša Knežević, viši kustos – biolog.

Izložbom će biti obuhvaćena detalјna analiza agrarnog nasleđa Banata.

Tako će posetioci moći da se upoznaju sa obradom zemlјe, najznačajnijim polјskim radovima, alatkama i mašinama koji su korišćeni kroz vreme, zatim da saznaju u kojoj meri je agrarno nasleđe povezano sa razvojem porodice, njene obredne prakse i običaja, koje su bilјne kulture imale prioritet kroz vekove, kako se i zašto menjala njihova zastuplјenost na terenu…

agrarno nasledje banata rad na dresu banat prva polovina 20 veka

Na izložbi će biti predstavlјeni predmeti iz Etnološke i Prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin: polјoprivredne alatke, oruđa i mašine, semena, presovane bilјne vrste, fotografije sa najznačajnijim polјskim radovima ali i običajnim radnjama  koje su se izvodile sa cilјem da zaštite useve od nepogoda, osiguraju bogatiju žetvu, dozovu kišu u sušnim periodima i drugo.

Ova izložba predstavlјa jedan od načina da se predstavi bogato agrarno nasleđe Banata kao značajnog polјoprivrednog regiona i velike žitnice ne samo za Srbiju već i za Evropu.

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Izložba će biti otvorena do februara 2023. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px