NAJAVA: Otvaranje izložbe crteža „Krhkost trenutka“ Bojane Bojčić u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Svečano otvaranje izložbe crteža „Krhkost trenutka“, Bojane Bojčić, likovne umetnice  iz Beograda, u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode) će biti upriličeno u ponedeljak, 22. 4. 2024, u 19.00 časova. Izložba će trajati do 10. 5. 2024. Radno vreme galerije: 17.00 – 19.00.

Bojana Bojčić je rođena 1996. godine u Beogradu. Završila je Školu za dizajn, smer likovni tehničar 2015. godine. Iste je upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo u klasi profesorke Simonide Rajčević. Osnovne akademske studije završava 2019, a master akademske studije 2020. godine u klasi profesora Branka Rakovića. Samostalno je izlagala devet puta i učestvovala na više kolektivnih žiriranih izložbi. Trenutno je student doktorskih studija na pomenutom fakultetu. Tokom studija dobitnica je stipendije koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Član je ULUS – a od 2024. godine. Živi i radi u Beogradu.

Izložba crteža Krhkost trenutka Bojane Bojčić nadovezuje se na dugogodišnji opus autorke prvenstveno izborom motiva kojim se bavi. Voćka nara, gotovo mikroskopski uvećana, na Bojaninim slikama i crtežima uvek je presečena, rasporena, najčešće otvorena forma, dostupna i pristupačna pogledu, dodiru. Razotkrivena, ogoljena, manje ili više istrgnuta iz svoje čaure-kore. Nar na crtežima umetnice nikada ne predstavlja puko materijalno polazište i prostor za demonstraciju bogatstva slikarskih/crtačkih virtuoznosti. Naprotiv, on je simbol emotivnih aura, duboko utkan u autorkin svet. Kao takav simbolički entitet, on emanira različita raspoloženja, dešavanja i osećanja prisutna kako u nama, tako i u međuljudskim relacijama. Nazivi crteža su duboko sugestivni u tom smislu: Dodiri, Neposrednost, Samoća, Zagrljaj, samo su neki od njih. Tanani, stameni, šaroliki, povezani, udaljeni, nedorečeni, raspričani – kao međuljudski odnosi.

Ono što percipiram kao najveću novinu i otklon od pređašnjeg opusa slika je autorkin novi odnos prema boji.

Pomerivši se od crveno okeraste game, suptilno prožete magentom, ljubičastom, ponegde i modrom i zelenkastom, na novom ciklusu pastela uočavamo gotovo fluorescentne nijanse, sveže, čiste boje i semantički veoma značajne u kontekstualizaciji i osavremenjavanju ovog motiva. Na ovim crtežima dešavanja koja se dešavaju u čoveku i između ljudi dešavanja su 21. veka. Otklon od citatnosti starih majstora i veliki korak ka autentičnosti izraza, pored kolorita, predstavlja i još apstraktnije komponovanje samog motiva.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Uvek na granici između klasičnog realističnog izraza i apstrahovanja formi, umetnica je napravila radikalniji otklon od pređašnje prakse. Taktilno, slojevito građenje površina vrlo je slikarskog karaktera i, iako pasteli, Bojanini crteži svojom biti predstavljaju rasnog slikara suptilne ali snažne osećajnosti čije će mesto na savremenoj likovnoj sceni tek biti opšteprepoznato i etablirano.

Đurđa Sivački, Deo teksta pisanog za izložbu  “Krhkost trenutka“, Galerija Kolarčeve Zadužbine, 2023

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px