Za organsku proizvodnju i pčelare grad izdvojio 2,7 miliona dinara!

Zrenjanin - Pčelari i organska prozvodnja

Uz ostale vidove pomoći poljoprivrednim proizvođačima, po prvi put ove godine Grad Zrenjanin opredelio je sredstva za unapređenje organske proizvodnje – za nabavku sadnog i semenskog materijala dozvoljenog za upotrebu u organskoj proizvodnji, kontrolu zemljišta i plodova, sertifikaciju organske proizvodnje, kao i druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju – i za tu namenu izdvojeno je 1,1 miliona dinara. 

Takođe, po peti put sredstva su izdvojena i za unapređenje pčelarstva – za nabavku pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo ili vozila i prikolica za transport pčelinjih društava – u iznosu od 1,6 miliona dinara. 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je svečano uručio ugovore o dodeli finansijskih sredstava korisnicima koji su ispunili uslove na konkursima, i to 9 ugovora za unapređenje organske proizvodnje i 18 ugovora za unapređenje pčelarstva. Po oba osnova, dodeljeni su ugovori u ukupnom iznosu od 2,7 miliona dinara. Pojedinačni iznosi su do 150.000 dinara, za organsku proizvodnju i do 100.000 dinara, za pčelarstvo. 

Obraćajući se na svečanosti u Gradskoj kući, gradonačelnik je rekao da su ove godine budžetska sredstva Grada Zrenjanina za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja iznosila 82.960.000 dinara, kao i da su usvojenim budžetom za narednu godinu ta davanja povećana na preko sto miliona dinara.

– Po prvi put smo ove godine dodelili podsticaje za organsku proizvodnju, i to na predlog samih poljoprivrednika. Bitno nam je da čujemo njihova razmišljanja, ideje i predloge i na osnovu toga smo i došli na ideju da raspišemo ovakav konkurs, na koji se javilo devet proizvođača s teritorije našeg grada. Evidentan je i rast pčelarske proizvodnje i mi, kao lokalna samouprava, moramo to još bolje prepoznati u nekim narednim konkursima – rekao je gradonačelnik i dodao da grad daje podsticaje i u drugim oblastima poljoprivrede.

Poželeo je korisnicima sredstava srećnu Novu godinu, dobro zdravlje i rodnu godinu, uz poziv da svojim predlozima i sugestijama i dalje doprinose razvojnim planovima grada, kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. 

Tekst: Grad Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022