Nova dijagnostička metoda u Opštoj bolnici Zrenjanin– Kor biopsija dojke

Zrenjanin - Kor biopsija dojke

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“Zrenjanin je  na konferenciji za medije predstavljena  nova dijagnostička metoda – kor biopsija dojke.

O novoj metodi i njenom značaju govorili su dr Igor Kitaresku, v.d.direktora, dr Siniša Milošević, načelnik Odeljenja radiologije, dr Sonja Kunkin, specijalista radiologije  i dr Ljiljana Đurđev, načelnica Odeljenja kliničke patologije.

Direktor Opešte bolnice dr Igor Kitaresku naglasio je da je nova dijagnostička metoda- kor biopsija dojke najsavremeniji pristup postavljanju dijagnoze i podsetio da je u zrenjaninskoj bolnici početkom godine počeo sa radom najsavremeniji  digitalni mamograf. U kontinuitetu su rađeni mamografski I ultrazvučni pregledi dojke.

Dr Sonja Kunkin, specijalista radiologije, je naglasila da je na žalost sve  veći broj obolelih od karcinoma dojke, Shodno tome pokrenuta je  dijagnostička metoda – kor biopsija dojke u zrenjaninskoj bolnici kako bi pacijentima bilo brže i jednistavnije da dođu do konačne dijagnoze i da pokrenu lečenje, jer je svaki dan dragocen.

Kor biopsija je minimalno invazivna procedura koja se radi pod kontrolom ultrazvuka, znači u realnom vremenu, a kod prethodno ustanovljene promene putem ultrazvučnog pregleda.  Pri ovoj procedure se ulazi tankom iglom u promenu, pri čemu se uzima nekoloko isečaka koji se šalju na citološku analizu, koju rade patolozi u zrenjaninskoj bolnici.

Nalaz je gotov za 7 do 10 dana i zavisno od nalaza, dalje ide terapijska procedura.

Dr Siniša Milošević, specijalista radiologije, istakao je da je kor biopsija od velikog značaja za postavljanje dijagnoze. Uvođenjem ove metode je zaokružena celokupna dijagnostika dojke. Do sada smo radili mamografije i ultrazvučne preglede, najsigurnija dijagnoza se uspostavlja biopsijom. Do sada su sve žene koje su trebale da rade biopsiju bile slate u druge ustanove u druge gradove, sada sve mogu obaviti u Zrenjaninu.

Dr Savović se zahvalio kolegama iz Kamenice, pre svega dr Prvulov kod koje su išli na obuku i koja je dolazila da obučava.

Dr Siniša je dodao  da pored njih dr Marija Đujić, hirurg, takođe radi biopsije površnih promena, tj. onih koje može da napipa.

Dr Ljiljana Đurđev, specijalista kliničke patologije je objasnila da nakon procedure uzimanja uzorka, koji su milimetarski, oni dolaze na Odeljenje patologije na patohistološku obradu, a zatim do patologa na analizu. Na osnovu pregleda patologa odmah se može reći da li se radi o benignoj ili malignoj leziji, što je izuzetno bitno. Ukoliko je maligni tumor u pitanju, radi se dodatna obrada u Institutu Sremska Kamenic, a to je određivanje hormonskih receptora. Istakla je da se karcinomi dojke najčešće javljaju kopd žena , a li da se mogu javiti i kod muškaraca.

Dr Đurđev je iskoristila priliku da apeluje i pozove žene da shvate značaj nacionalnog skrininga grlića materice, da se odazovu pozivu Doma zdravlja jer se odmah dobija termin i za pregled i ultrazvuk dojke na kojem ćemo u samom početku videti promene i spasiti život.

Pored radiologa dr Miloševića i dr Kunkin, dr Mića Petrovački, specijalista radiolog je takođe prošao obuku i radi kor biopsije dojke.

Uvođenjem ove nove dijagnostičke metode, učinili smo je jednostavnijom, komfornijom i dostupnijom za naše sugrađane, koji ne moraju više putovati u drugi grad.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px