Zaštita potrošača je Ustavna kategorija Republike Srbije i nova zakonska rešenja

 „Zaštita potrošača je Ustavna kategorija Republike Srbije i nova zakonska rešenja sada će omogućiti potrošačima da svoja prava ostvare efikasno i uz što manje troškova. Ovaj Zakon je donet početkom septembra 2021.godine, biće  predstavljena 15.oktobra 2021. godine, online prezentacije. Ova prezentacija je namenjena zaposlenima u pravnim službama trgovaca, odnosno službama koje rešavaju reklamacije potrošača, privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine i/ili prodaje robe i pružanja usluga fizičkim licima, kao i turističkim agencijama“

navodi Violeta Stamenković, diplomirani pravnik, koja se nalazi na listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine,turizma i telekomunikacija RS.

Upoznajte se sa uvođenjem registra „Ne zovi“ kaže Stamenković, kao lice sa licencom za potrošačke sporove, ona kaže da je najbitnije da se ostvari cilj novog Zakona o zaštiti potrošača a to je da omogući ljudima da ostvare prava efikasnije, da  nauče  da bezbedno kupuju, što će o svemu u online prezentaciji objasniti Stefan Cvetković, diplomirani pravnik, savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

sanja nikolic medijator
Foto: Sanja Nikolić

Zainteresovani trgovci, turističke agencije, pružaoci usluga, kao i fizička lica, mogu se javiti preko e-mail: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com za učestvovanje u online prezentaciji.

Više neće moći tek tako da trgovci nezadovoljne kupce upućuju na sud

.„Suština je da trgovci na vreme budu upoznati sa svojom obavezom da moraju da učestvuju u vansudskim sporovima sa kupcima. Što znači da je kazna za one koji odbiju da učestvuju u medijaciji (vansudskom poravnanju)  ili ne objave i javno istaknu obaveštenje da kupac ima pravo na vansudsko rešavanje spora je 50.000 dinara, tako da su uvedeni  prekršajni nalozi.” rekla je Violeta Stamenković.

Višestruko biće unapređena zaštita prava potrošača i kao korisnika turističkih usluga

„Turističke agencije trebate da se upoznaju sa delimičnom harmonizacijom  Direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima 2015/2302, jer zakon u smislu pomenute direktive predviđa da obavzu da putnici dobijaju sve informacije pre sklapanja ugovora, i to o osnovnim karakteristikama usluge putovanja, osnovnim podacima o organizatoru, prodajnoj ceni, modalitetu plaćanja, minimalnom broju putnika i tako dalje“kaže Stamenković.

Bitno je znati nove propise kako bi i trgovci i pružaoci usluga zaštitili svoja prava što dovodi do jačanja odnosa sa samim kupcima, zato javite se za online prezentaciju i saznaje blagovremeno .

Violeta Stamenković, diplomirani pravnik

Tekst i foto: Sanja Nikolić

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *