Prijavite se za online prezentaciju: Novine zakona o zaštiti potrošača !

 „Zaštita potrošača je Ustavna kategorija Republike Srbije i nova zakonska rešenja sada će omogućiti potrošačima da svoja prava ostvare efikasno i uz što manje troškova. Ovaj Zakon je donet početkom septembra 2021.godine, biće  predstavljena 15.oktobra 2021. godine, online prezentacije. Ova prezentacija je namenjena zaposlenima u pravnim službama trgovaca, odnosno službama koje rešavaju reklamacije potrošača, privrednim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine i/ili prodaje robe i pružanja usluga fizičkim licima, kao i turističkim agencijama“

navodi Violeta Stamenković, diplomirani pravnik, koja se nalazi na listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine,turizma i telekomunikacija RS.

sanja nikolic medijator
Foto: Sanja Nikolić

Upoznajte se sa uvođenjem registra „Ne zovi“ kaže Stamenković, kao lice sa licencom za potrošačke sporove, ona kaže da je najbitnije da se ostvari cilj novog Zakona o zaštiti potrošača a to je da omogući ljudima da ostvare prava efikasnije, da  nauče  da bezbedno kupuju, što će o svemu u online prezentaciji objasniti Stefan Cvetković, diplomirani pravnik, savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Zainteresovani trgovci, turističke agencije, pružaoci usluga, kao i fizička lica, mogu se javiti preko e-mail: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com za učestvovanje u online prezentaciji.

Više neće moći tek tako da trgovci nezadovoljne kupce upućuju na sud

.„Suština je da trgovci na vreme budu upoznati sa svojom obavezom da moraju da učestvuju u vansudskim sporovima sa kupcima. Što znači da je kazna za one koji odbiju da učestvuju u medijaciji (vansudskom poravnanju)  ili ne objave i javno istaknu obaveštenje da kupac ima pravo na vansudsko rešavanje spora je 50.000 dinara, tako da su uvedeni  prekršajni nalozi.” rekla je Violeta Stamenković.

Višestruko biće unapređena zaštita prava potrošača i kao korisnika turističkih usluga

„Turističke agencije trebate da se upoznaju sa delimičnom harmonizacijom  Direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima 2015/2302, jer zakon u smislu pomenute direktive predviđa da obavzu da putnici dobijaju sve informacije pre sklapanja ugovora, i to o osnovnim karakteristikama usluge putovanja, osnovnim podacima o organizatoru, prodajnoj ceni, modalitetu plaćanja, minimalnom broju putnika i tako dalje“kaže Stamenković.

Bitno je znati nove propise kako bi i trgovci i pružaoci usluga zaštitili svoja prava što dovodi do jačanja odnosa sa samim kupcima, zato javite se za online prezentaciju i saznaje blagovremeno .

Violeta Stamenković, diplomirani pravnik

Tekst i foto: Sanja Nikolić

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022