Održano predavanje „Dve Mirjane: stvaralaštvo i susreti Mirjane Šipoš i Mirjane Nikolić Pećinar“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

Sinoć je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održano predavanje „Dve Mirjane: stvaralaštvo i susreti Mirjane Šipoš i Mirjane Nikolić Pećinar“ koje je organizovao Narodni muzej Zrenjanin u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin. Predavanje je deo pratećeg programa izložbe „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“, a bilo je reči o životu i delu ove slikarke kao i njene starije koleginice sa kojom se družila i stvarala u Zrenjaninu i Ečki. Predavači su bile Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i Slavica Žarković, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Savremene galerije Zrenjanin.

Da podsetimo, izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja 6. septembra 2023. godine, na dan rođenja ove slikarke.

Pre početka predavanja, Olivera Skoko je za portal volimzrenjanin.com objasnila ideju iza ovog predavanja:

“Predavanje pod nazivom “Dve Mirjane” smo upriličili u okviru izložbe koja se nalazi u salonu našeg muzeja, kao prateći deo izložbe. Ideja je bila da koleginica Slavica Žarković, viša kustoskinja Savremene galerije i ja, predstavimo stvaralaštvo i životni put dve slikarke čiji su se putevi preplitali. Njih dve su bile prijateljice i koleginice, i obe su počele svoje prve korake u našem gradu. One su završile akademiju kod istog profesora, Nedeljka Gvozdenovića, obe su bile učesnice Umetničke kolonije u Ečki, svaka po 14 puta, obe su izrazile želju da deo svog opusa zaveštaju našem gradu, Mirjana Šipoš Savremenoj galeriji a Mirjana Nikolić Pećinar Narodnom muzeju.

S obzirom na to da je Slavica 2017. godine napravila sličnu izložbu o Mirjani Šipoš u prostoru Savremene galerije, a ja sam sad napravila izložbu o Mirjani Nikolić Pećinar, složile smo se da bi bilo dobro da obe predstavimo njihovo stvaralaštvo. Ove će biti jedno predavanje gde ćemo Slavica i ja u vidu prepleta da pričamo i o jednoj i o drugoj slikarki, a sa ciljem da publiku upoznamo sa stvaralaštvom obe Mirjane.”, rekla je Olivera.

Mirjana Nikolić Pećinar (Sarajevo, 1923 – Beograd, 2010)

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju.

Mirjana Šipoš (Veliki Bečkerek, 1916 – Novi Sad, 1996)

Nakon završene gimnazije u rodnom gradu, upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu na kojoj će diplomirati u klasi profesora Ivana Tabakovića i profesora Nedeljka Gvozdenovića kod koga je završila i specijalni tečaj 1952. godine. Bila je profesor u Školi za likovne tehničare u Novom Sadu od 1952. do 1976. godine. Bila je prva akademska slikarka iz Zrenjanina.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px