Održana tribina o horskom pevanju u Kulturnom centru Zrenjanina u susret 10. Horskom festivalu “Slobodan Bursać”

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanina

U susret  10. Horskom festivalu “Slobodan Bursać” sinoć je održana tribina pod nazivom “Tradicija horskog pevanja u gradu  i problemi opstanka horova”.

Na tribini su govorili Vladimir Stojković, direktor festivala i dirigentkinje Senka Milisavljević, Zorica Kozlovački, Andrea Poša i Daniela Avram. Moderatorka tribine je bila Ankica Dostanić.

Naše dirigentkinje su publici predstavile njihov početak i zbog čega su zavolele dirigovanje, kojim se sve sada i bave:

„Ono što me je prvo navelo da se bavim ovim hobijem jesu upravo profesorke, sada i koleginice, sa kojima imam šansu da sedim a to su Senka i Zorka. Krenula sam da pevam još u nižoj muzičkoj školi u horu kod Senke, zatim u 4 godini srednje škole kod Zorke gde sam se prvi put susrela sa dirigovanjem. Tada sam već razmišljala da bi dirigovanje bilo jedna od opcija čime bi se bavila u budućnosti. “, rekla je Andrea Poša.

„Jako mi je drago što me je Andrea spomenula i drago mi je što smo Senka i ja uticale na to da se ona opredeli da joj to bude životni poziv.

I ja sam takođe krenula u horu Josif Marinković, prošla kroz muzičku školu, i kao što je to profesor Bursać voleo da nam kaže „Ko jednom pije vode sa tog izvora stalno je žedan“. Slučajno se desilo da koleginica koja je predavala hor je otišla na bolovanje i ja sam „uskočila“ umesto nje, i više nisam nikad poželela da se sklonim.

Odatle je sve išlo jedno za drugim, osnovala sam mešoviti hor „Panonica“, onda je to preraslo u mušku vokalnu grupu „Panonica“. To je sad već postalo stil mog života. “, rekla je Zorica Kozlovački.

„Ja bih rekla da je na prvom mestu najbitnije raditi onaj posao koji voliš. Ja radim u školi koju sam i završila, koja je od početka imala dobar školski hor, a dirigentkinja je bila Ema Konrad. Prvu ljubav sam tamo stekla, nakon toga muzička škola „Josif Marinković“, fakultet u Beogradu, tako da je meni hor u krvi. Trenutno vodim dva hora i dirigent sam već 17 godina. “, rekla je Daniela Avram.

„Moj prvi susret sa horskim pevanjem je bio u horu u kojem sam počela da pevam u 7 razredu. To se meni jako svidela i već tad sam se opredelila čime ću se baviti u životu, a to je ta duhovna srpska muzika. Sa „Rafailom“ radim duhovnu muziku ali i ostale vrste muzike, a u Kulturnom centru i u Muzičkoj školi se trudim da mlade vaspitavam kroz muziku, pošto imam tu priliku i privilegiju da radim sa mladima, kako bi odrasli u kulturne građane. “, rekla je Senka Milisavljević.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px