Održana projekcija dokumentarnog filma „Pokloničko putovanje u Slavoniju, Dalmaciju i Republiku Srpsku”

Zrenjanin – Pokloničko putovanje

Podelite vest

U ponedeljak, 28. novembra, sa početkom u 18 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održana je prezentacija dokumentarnog filma „Pokloničko putovanje u Slavoniju, Dalmaciju i Republiku Srpsku“.

Da podsetimo:

Film je nastao na osnovu privatnog materijala naših sugrađana – Dragana Todorovića, Dragana Ranisavljevića, Aleksandra Dragojevića, Predraga Lackova i Vladimira Rajića, koji su došli na ideju da utiske sa svog pokloničkog putovanja podele sa svojim prijateljima i sugrađanima.

Na svom putovanju po Slavoniji, Dalmaciji i Republici Srpskoj posetili su: manastir Dobra voda kod Vukovara, manastir Orahovica, Voćin ispod Papuka, Pakrac – sedište Vladičanskog dvora, Jasenovac – manastir Jasenovac i memorijalni kompleks Jasenovac.

Takođe i manastire u Dalmaciji – Krku, Krupu, Dragović, Kudin most, grad Knin i Kninsku tvrđavu.

A u povratku Drvar, Petrovac i Petrovačku cestu, kao i Banjaluku ( Hram Hrista Spasitelja i Banski dvor).

“Ideja je nastala posle prošlogodišnjeg hodočašća u manastirima po Kosovu i Metohiji. Kolega Dragan Todorović je došao na ideju i organizovao kontaktirajući manastire u Slavoniji i Dalmaciji. On je došao na ideju da slično pokloničko putovanje obavimo posetom ovih 5-6 manastira koje smo uspeli da posetimo juna. Dakle prošlog juna smo išli na Kosovo i Metohiju a ovog juna na neka mesta koja su nažalost i pomalo zaboravljena. 

Tako da rodila se sasvim spontano ideja kao nešto što je nastavak pokloničkog putovanja od prošle godine i ceo put smo bili ispunjeni veoma jakom pozitivnom energijom.

Na mnogo mesta na kojima smo bili smo dodatno tu energiju pojačali. Saznali smo dosta stvari koje smo predočili u ovaj kratak dokumentarni film. Mnogo toga je ostalo još da se kaže, a neki deo tih utisaka smo hteli da prenesemo našim sugrađanima.

S obzirom da dobro sarađujemo sa Narodnim muzejom, zamolio sam direktora muzeja i kustosa Vanju Ignjatov da nam upriliče ovaj prostor a mislim da je najprimereniji za ovakvu vrstu prikaza pokloničkog putovanja. Po njihovim rečima, ovo je prvi put da se jedna ovakva ideja, potekla od grupe građana, sprovodi u delo i na ovakav način prezentuje u salonu Narodnog muzeja.

Prvo smo prošli Vukovar i otišli smo do Hrama Svete Petke a poredak njega je izvor Svete vode pa ga po tome zovu i manastir Dobra voda. Odatle smo otišli u manastir Orahovica, jedan nažalost zaboravljen manastir, koji je velika svetinja, najveći manastir na Papuku srpske crkve. 

Zatim smo obišli Vladičanski dvor u Pakracu, obišli smo Sabornu crkvu gde smo takođe svašta saznali, zatim u manastir Jasenovac, gde smo obišli Spomen kompleks u Jasenovcu, to je poseban utisak i posebna emocija, koja svakog čoveka mora dotaći. Potom smo otišli u manastir Krka, tu smo imali konačište dva dana , a drugi dan smo obišli manastir Dragović, podno Dinare, potom manastir Krupa gde smo obišli velike svetinje i u manastiru Krka i u manastiru Krupa.

Takođe smo bili na mnogim bogosluženjima i liturgijama.

U povratku smo obišli jezero Balkana, bili smo na Kudinom mostu, to je jedna vrlo interesantna turistička atrakcija o jednom zaljubljenom mladiću koji je svojim rukama sazidao most, gde reka Krupa razdvaja dva srpska sela. Posle smo bili u Banjaluci, u Sabornom hramu u centru Banjaluke i time smo zaokružili celo putovanje. Takođe smo obišli i Drvar i Petrovac.

Bili smo i u Kninu, obišli smo Kninsku tvrđavu, gde postoje jaki utisci. Nismo bili u prilici da posetimo Sabornu crkvu, bila je zatvorena. Nažalost tamo Srba više praktično i nema. Što se tiče samog puta, zaista nismo imali nikakvih probema.

Na svim tim mestima u svim tim manastirima upoznali smo velike duhovnike, i svi su nam dali svoj blagoslov, i time su pomogli da se ovo putovanje ovako uspešno i podonosno završi.

Ako je suditi po utiscima od ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg putovanja, nije isključeno da ćemo naredne godine planirati neko novo putovanje,” rekao je Dragan Ranisavljević.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px